Türkiye dün, Azerbaycan Ordusu ile birlikte, Aras Nehri baz alınarak, askeri tatbikat yaptı.
Türkiye dün, Azerbaycan Ordusu ile birlikte, Aras Nehri baz alınarak, askeri tatbikat yaptı. Bu basit bir tatbikat değil. Tarihi ve sosyolojik derinliği var.
1828 yılında, Türkmençayı Antlaşması ile ARAS NEHRİ sınır sayıldı. Kuzeyi Ruslara verildi. Güneyi İran'da kaldı. Bin yıllık Türk yurdu, Kuzey ve Güney Azerbaycan olarak ikiye ayrıldı.
Ruslar, Kafkaslarda tutunmak için kendine uydu bir devlet kurmak istiyordu. Bu amaçla, Ermenilerin Erivan (REVAN şehri) merkez olmak üzere, göç etmelerine izin veren hükmü Antlaşmaya koydu.
Felaket 1828 yılında başladı. Rus siyaseti yüzünden, iki kadim millet Ermeni ve Türkler arasında düşmanlık tohumları ekildi. İran ve Osmanlı topraklarından Ermeniler Erivan Bölgesine göç ettiler. Bu bölgede yaşayan Türkler, zorla Bakü civarına sürüldüler. Türk toprakları üzerine, Ermenistan diye bir devletçik kurdular.
Ruslar, Ermenistanı yaşatmak için elinden geleni yaptı. Yapıyor. 1990 yılında Sovyetlerin dağılması üzerine, Kuzey Azerbaycan özgürlük kazandı. Fakat, Ruslar Ermenilere silah ve asker yardımı yaparak Karabağı işgal ettirdiler. Milyonlarca Türk, perişan oldu.
Geçtiğimiz yıl, Azerbaycan, Türkiye'nin yardımı ile Karabağ Savaşını kazandı. Bu kazanım, İranı derinden etkiledi. Çünkü, Karabağ Savaşı sırasında İran, Ermenistana yardım ediyordu. Nedeni, Güney Azerbaycan idi. İran sınırları içerisindeki Güney Azerbaycan, Kuzey ile birleşmek istiyor. Kuzey başarılı olursa, Güney ile birleşmelerinin önlenemeyeceği, biliniyor.
Karabağ Savaşı kazanılınca, Kuzey Azerbaycan, Güney ile birleşme mesajları yayınlamaya başladı. Bunun üzerine İran, Aras Nehri üzerinde Ermenistan ile ortak askeri tatbikat yaptı. Bakü'ye göz dağı veriyor.
Tatbikat sırasında İran, Aras Nehrine askeri amaçlı taşınabilir köprü kuruyor. Beraberinde taşıdığı askeri malzemeleri (füzeler ve insansız hava araçlarını) Ermenistana hediye ediyor. Nasıl kullanılacağına ilişkin askeri uzmanları gönderiyor. Ermenileri tekrar, Karabağ'da Türklere saldırmak için hazırlıyor.
Durumun vehametini gören Türkiye, hemen devreye girdi ve dünkü ortak tatbikat yapıldı. Yapılan tatbikat ilginç. Türkler Aras Nehri üzerine köprü kuruyor. Bizim köprümüz ''iki kardeş ülkeyi birleştirecek'' mesajı veriyor.
Kuzey ile Güney Azerbaycanın birleşmesi gün sayıyor.
İNSANSIZ ARAÇLAR İLE SAVAŞ DÖNEMİ BAŞLADI
Hamaset yapmaya gerek yoktur. Savaşı, teknoloji kazanır. Kimin silahı daha üstün ise, öne geçer. Tarihi gerçekler bu kuralı doğruluyor.
Türklerin savaş sahnesinde başarılı olmasının nedeni, atı silah olarak kullanmalarıdır. İkinci yenilik, Fatih Sultan Mehmet'in toplarıdır.
Topun kullanılmasıyla; bir askerin bir haraketi ile ''birden çok askerin etkisiz kalma dönemi'' başlamıştır.
-Napolyon, top mermileri içine şarapnel koydu. Asker topu ateşleyince, karşı taraftan 10 askeri etkisiz hale getirebildi. Napolyon ''savaş top ile yapılır'' diyordu.
-Birinci dünya savaşı sırasında, bir askerin bir hareketi ile telef olan asker sayısı 100' e ulaştı.
-İkinci dünya savaşı sırasında, bir askerin bir hareketi ile telef olan insan sayısı 1000'e ulaştı. Savaş biterken, atom bombası kullanıldı ve sayı 100 000'e ulaştı.
-Günümüzde, bir askerin bir hareketi ile tüm insanlığın sonlanması olası hale geldi. Bir tarafın ateşleyeceği nükleer başlıklı balistik füzeler, karşı tarafınkini otomatik olarak devreye sokuyor. Nükleer savaşın, medeniyeti sonlandıracağı, biliniyor.
Nükleer silahlar, güç dengesini sıfır ile eşitledi. Ancak, savaşların sona ermesini başaramadı. Sosyolojik akıl ''Nükleer silahları kullanmayın'' diyor. Ülkeler de bu kurala uyuyor. Ancak, savaş devam ediyor.
Geleceğin orduları, insansız araçlar ile savaşmaya hazırlanıyor. Tipik örneği, bu yıl Eylül ayında, İspanya'da yapılan Nato tatbikatında görüldü. Nato üyesi Türkiye, bu tatbikata İNSANSIZ DENİZ ARACI ile katılan tek üye idi.
Türkiye, insansız deniz araçları üretiyor. Eski tankları modernize ederek, insansız kullanmaya hazır hale getiriyor. İnsansız hava araçları üretti. İnsansız jet uçağını savaşa hazırlıyor.
Türkler, insansız savaş araçları üretme ve kullanma konusunda dünya lideri oldu. Bu liderlik Batıyı son derece rahatsız ediyor.