"Doku Kültüründe Üretilen Fındık Fidanları Toprakla Buluşuyor" etkinliği yapıldı.

Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlik, Doku Kültürü Laboratuvarı'nda üretilen fındık fidanlarının toprakla buluşturulması amacıyla gerçekleştirildi.

Açılış konuşmaları bölümünde ise Enstitü Müdürü Dr. Aysun Akar, “Doku laboratuvarının hayata geçmesinde Karadeniz Fındık ve İhracatçı Birliği’nin çok büyük maddi desteklerini gördük, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği’ne teşekkürü borç bilirim,  aynı şekilde DOKAP idaremizde doku laboratuvarımıza destek çıkmasıyla hayata geçiyor” dedi. Giresun Milletvekili Prof. Dr. Nazım Elmas,  “Giresun fındığın başkenti demekle bu işleri çözemeyiz, kaliteyi verimi, sürdürebilirliği artırmalıyız” dedi.

Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti programla ilgili olarak “Doku Kültüründe Üretilen Fındık Fidanları Toprak ile Buluşuyor’ etkinliğinde ülkemizin en stratejik ürünlerinden biri olan fındığa ve müstahsillerimize verilen önemden ve Türkiye'nin fındık üretimdeki liderliğini, AR-GE çalışmalarımızla paralel olarak sürdürmenin önemini vurguladı.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği’ne Doku Laboratuvarının hayata geçmesi için verdiği  büyük maddi destekten dolayı  teşekkür belgesi Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti tarafından  Karadeniz Fındık ve Mamulleri Birliğini törende temsil eden yönetim kurulu üyesi İlyas Edip Sevinç’e verildi. Sevinç törende yaptığı konuşmada, “Fındığı dünyada en fazla üreten ülke olarak daha fazla üretmeye devam edelim. Yok fındık yandı, dondu yaklaşımları artık son bulmalı fındığı dünyada en fazla üreten ülke Türkiye orjinli dünyada fındık üretimi artmalı ve hep beraber sürdürebilirliği, kaliteyi, verimliliği artırmayı maliyetleri düşürmeyi başarmalıyız” diyerek Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti’ye, Fındık Araştırma Enstitüsü müdürü Aysun Akar’a  bu anlamlı gün için teşekkür etti.

Teşekkür töreninin akabinde katılımcılar, Doku Kültürü Laboratuvarı ve Alıştırma Serasını gezdiler.

Laboratuvar gezisinde ayrıca, bin adet çoğaltılmakta olan tombul, çakıldak, palaz, foşa ve Türk fındığı bitki çiğinin laboratuvar ölçeğinde tanıtımları gerçekleştirildi.

500 adet doku kültürü çalışmalarından çıkan fındık fidanının alıştırma seralarında gözlem ve tanıtımı da yapıldı.

Enstitü Müdürü Dr. Aysun Akar tarafından da hastalıktan ari, adına doğru ve kısa sürede büyük ölçekli fındık fidanı üretiminin yapılmasına imkan veren doku kültürü tekniği ile fındık fidanı üretimi çalışmaları başta olmak üzere "Doku Kültürü Laboratuvarı Altyapısının Kurulması Projesi", "Mikro Çoğaltımla Fındık Fidan Üretiminde İklimlendirme Projesi" ve "Mikro Çoğaltımla Fındık Fidan Üretiminde İklimlendirme Serası Modernizasyonu Projesi" hakkında detaylı bilgiler verildi.

Etkinlik kapsamında katılımcılara fidan dikim tekniği hakkında gerekli bilgiler verildikten sonra, toplam 250 fidan enstitü arazisinde toprakla buluşturuldu. Vali Serdengeçti, ilk fidanı dikerek projeye olan desteğini bir kez daha gösterdi.

#ordu #orduhaber