Türkiye´nin her yerini bir baştan bir başa dolaşan ve kısa bir ürede ola kesildiğinde gözlerimizi yollarda bırakan elektrik hatlar zor şartlar altında döşeniyor.
Türkiye´de elektrik e yüksek gerilim hattı direk işinde çalışanların yüzde 80´i Göl köylü vatandaşlardan oluşuyor. Kendisi de aslen Göl köylü olan Ulaş Elektrik Aş. Yönetim Burulu Başkan Nail Taş, yılda ortalama 500 km elektrik hattı döşediklerini belirtti.
Elektrik hattı döşeme işinin zorluklarına değinen Nail Taş, ?1981 yılında direk işine başladım. Ekip ve şantiye şefliği yaptım. Sonranda kendim ihalelere girdim. Taşeronluk yapıp 2000 yılında ulaş elektriği kurdum. Gene taşeronluğa devam ettim. Erzurum, Isparta Muğla´da şu an üç ayrı yerde işçi çalıştırıp yüksek gerilim hattı döşüyoruz. İşin kapasiteline göre işçi çalıştırıyoruz. Gölköy, Mersin, Maraşlı işçilerimiz var. Arazi şartlar zor olunca bu bizde yansıyor. Örneğin Karadeniz çok sıkıntılı bir arazi. Birde bu direk işini yaparken elektrik kesintileri yaşanıyor. Bu da vatandaşlara sıkıntı oluyor. Fakat vatandaş bu enerji buraya nasıl geliyor demiyor? dedi.
Yüksek gerilim
tehlikeli iş
Yüksek gerilim hattı inşa etmenin Türkiye´de en tehlikeli mesleklerden biri olduğuna dikkat çeken Nail Taş, ?Bu teller dere tepe orman ve dağlardan döşenip geliyor. Bunun güzel yan da var. Bir hattı yaptığınız zaman bir eser oluyor. Mesela elektrik hattı döşediğimiz yerde her geçişte mutlu oluyoruz. Kalıcı bir eser oluyor. Kış şartları bizim işimizi çok etkiliyor. Karda kışta direğe çıkamazsın. Doğaya güç yetmez. Hava işi zorluysa çalışmayacaksın. Türkiye´nin her yerinde çalışıp elektrik ve yüksek gerilim hattı döşedik. Güneydoğuda bu terör olaylarında bir gece iş makinemiz teröristler tarafından çalındı. Sonra jandarma bu makinayı orman- da bulup bize telim etti. Bir yılda ortalama 500 km hat döşedik. Türkiye´nin aydınlatılmasında bizim payımız büyük. Yurt dışında ırağın bütün elektrik hatlarını yeniledik. Libya´da da çalıştık. Sadece Türkiye´de değil yurt dışında da çalıştık. Zaman geçince yeni projeler çıkıyor. Yapılan işler ve direkler yenileniyor. Bu iş ilk 60´lı yıllarda İtalyanlardan başlamış ve Gölköylüler de bu işte daha çok etkin. Bu elektrik işini yapanların yüzde 80´i Gölköylüler. Ama çok bedeller ödedik. Çokta ahım şahım bir iş değil. Âmâ bu işi çocukluğumuzdan beri yaptığımız için bu işten ekmeğimizi çıkarıyoruz? diye konuştu.
Editör: TE Bilisim