Yakın yıllara kadar sık sık elektrikleri kesilen, bu nedenle büyük mağduriyetler yaşayan Akkuş'ta artık elektrik kesintisinden bahsetmek imkansız. İlçe kendi enerjisini ürettiği gibi dışarıya da enerji satıyor.
Belediye başkanı İsa Demirci, Akkuş'un yenilenebilir enerji kaynağı olarak öne çıktığını ve ilçede başlayan enerji üretim yatırımlarının her geçen gün artarak devam ettiğini söyledi.
Akkuş son yıllardaki yatırımlarla kabuğunu kırarak büyüme gelişmesini sürdürüyor. İlçenin en büyük sorunlarından enerji sorununu çözüldü. Yenilenebilir enerji üreten santrallerle ilçede artık elektrikleri kesilmiyor, üstelik dışarıya enerji satılarak milli ekonomiye katkı sağlanıyor.
Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci Oney Flaş FM'de Haftanın Yorumu programında gazeteciler Musa Özgür Kıroğlu, Ali Öztürk ve Hakan Korkmaz'a yaptığı açıklamada, Türkiye'deki 922 ilçe arasında aynı anda hidroelektik santrali, rüzgar enerji santrali ve güneş enerji santrali olan tek ilçenin Akkuş olduğunu belirterek şunları söyledi;
"Akkuşta yıllardır süre gelen ciddi anlamda enerji sorunumuz vardı. Elektriğimiz Ünye'den geliyordu. Ünye'den Akkuş'a kadar da kimin canı sıkılsa Akkuş gelen hatta kesinti yapıyordu. Enerji giderdi saatlerce gelmezdi. Sürekli yaşanan enerji kesintisi insanları bıktırmıştı. Ayrıca gel git olayları birçok insanımızın cihazlarının yanmasına yol açardı. İlçeye yatırımcı davet etseniz önce enerjiyi sorardı.
Hal böyle olunca göreve gelir gelmez dedik ki: hem Ankara'da, hem Ordu'da, hem de Akkuşta iktidarız o halde bu sorunu çözmemiz lazım. Allah razı olsun milletvekili döneminde Sayın Mustafa Hamaratl'a bu konuyu Enerji Bakanlığına taşıdık, genel müdürlerle istişare ettik. En son TEYAŞ Genel Müdürümüz bize, onların 'şalt sahası' dediği trafo merkezini yaparsak buraya direk bir hat alır, Akkuş'un enerji sorununu çözeriz, dedi. Sonrasında bu işin arkasını bırakmadık. Mustafa beyin görevi bitti, biz devam ettirdik. O arada özellikle yer konusunda, kamulaştırma konusunda ve yeni hattın gelmesi konusunda epey bir gelişme oldu.Ayrıca Akkuş'ta daha öncesinde ruhsatı alınmış, ölçüleri yapılmış rüzgar enerji santralleriyle alakalı ciddi bir çalışma olmuştu. Fakat, santrali yapacak firmanın ürettiği enerjiyi Fatsa'ya indirmesi gerekiyor. Tesisi yapmak 10 TL ise enerjiyi Fatsa'ya indirecek hattı kurmak 15 TL. Hal böyle olunca Akkuş'tan bütün yatırımcılar çekilmiş. Biz trafo şalt sahasını yaparak Akkuş'un enerji sorununu çözelim derken Akkuş'ta yatırımcının da önünü açtık. Yani Fatsa'ya enerji nakli sorunu ortadan kalktı. O andan sonra yatırımcılar geldiler görüşmelerimiz başladı. Onlara Akkuş'ta yatırım yapmaları noktasında yardımcı olduk.
Bizim göreve geldiğimizde HES devreye girmişti. Onlar burada ürettiği enerjiyi Tokat Almus a götürüyorlardı, oraya aktarıyorlardı. Biz önce onu trafo merkezimize aldık. Böylelikle bölgenin enerji sorununu çözmüş olduk. Cenabı Allah bir Afat vermedikten sonra Akkuş merkezde hiçbir zaman enerji kesilmez. Şu anda ilçemizde sürekli bir enerji hattı hazır.
Geçtiğimiz yıl devreye giren rüzgar enerji santrali de ilçemizdeki enerjiye dahil oldu. Bu yatırım 25 milyon dolarlık yatırım. Şu an da 15 milyon dolarlık yatırımla 12 mb bir enerji üretmeye başlandı. 1 yıl verimli geçer ise ki şu anda beklenenin üzerinde gidiyor, 10 milyon dolarlık daha yatırım yapılacak. Taz ve Çağman yaylalarımızda rüzgar enerjisi yatırımı artarak devam edecek.
Bunun yanında yine Mustafa Hamarat beyin zamanında başladığımız belediyeye bir güneş enerji tesisi kurdurma çalışmamız vardı. Bu işe bir kamu kurumundan hibe alır, yaparız diye başladık. Ancak yaşanan 15 Temmuz ve vb. olaylar nedeniyle hibe destekleri durdu. Bunun üzerine biz biraz bekledik. Ancak baktık ki olmayacak, bu kez kendi öz bütçemizle güneş enerjisi santralini yaptık. Tesisin kabulü yapıldı. Üretim başladı, ilk işaretler gösteriyor ki beklentimizin üzerinde verimli bir tesis olacak.
Güneş Enerjisi Akkuş belediyesinin kendi öz bütçesinden yaptığı kendi tesisi ve orada kendi tükettiğimiz enerjiyi mahsuplaşacağız. Artan üretimi ise YEPAŞ'a satacağız. Bununla ilgili protokollerimiz de yapılmıştı. Bu protokol 5 yıl öne yapılmıştı ve bölgede böyle bir sözleşmeyi yapan ilk kamu kurumuyuz.
Bu üretimler zaman içinde artacak, bölgemizde daha çok enerji üretilecek. Rüzgar enerjisinde zaten firmanın büyütme talebi var, üretime başladıktan sonra 1 yılı bekliyorlar, çıkan sonuca göre hareket edecekler, ancak şu andaki veriler beklenenin çok üstünde, bu nedenle RES firmasının sahibi yeni santraller kuracak.
Biz de belediye olarak güneş enerjisi santralini büyütebiliriz. Verileri bir beklememiz lazım görmemiz lazım. Kışı geçirmemiz lazım. Ondan sonra büyütme durumumuz olur ise büyütebiliriz. Şöyle; biz ruhsatı alıp bu projeyi yaptığımızda Türkiye'de lisanssız izin verilen üretim azami 1 mb'tı. 1mb üzeri lisanlı üretime giriyordu. Biz onun için 600 kilobayta düşürdük, öyle yaptık. Şimdi geçtiğimiz yıl kanunda bir değişiklik yapıldı ve lisanssız izin verilen miktar 5 mb'ta çıktı. Hal böyle olunca bizde büyütebiliriz. Şunu da belirteyim, ilk sonuçlar gösteriyor ki güneş enerjisi santralimiz verimli ve karlı bir santral olacak.
Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Hilmi Güler beyin de Argan yaylasında 5 mb rüzgar enerjisi santrali çalışması var. Şu anda imar planları yapıldı ve Orman'dan izinlerini aldılar. Onlar da tahmin ediyorum; bu yıl yetişmeyebilir ama önümüzdeki yıllarda buraya Rüzgar Enerji Santrali kurmayı planlıyorlar, çalışmaları başladı. O da olduğu zaman gerçekten de Akkuş bir enerji üssü olacak. Türkiye'de 922 ilçe var. Bu ilçelerde Hidroelektik santrali olan, rüzgar enerji santrali olan, güneş enerji santrali olan tek ilçe Akkuş, bunun da altını çizerek ve gururla ifade etmek istiyorum."
Editör: TE Bilisim