2 yıl boyunca yüksek tansiyon şikâyeti olan ve son 3 ayda tansiyon atakları belirgin bir derecede artan 45 yaşındaki Zerin Dokgöz (44) tansiyon ilacı almasına rağmen, tansiyonu sürekli 170/100 mm Hg´nin altına düşmedi. Kontrol edilemeyen tansiyon atakları sebebiyle sürekli acil servise başvurmak durumunda kalan hasta, son olarak Medical Park Ordu Hastanesi; İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları ile Üroloji Kliniği tarafından beraber değerlendirildi. Hekimlerin değerlendirmesi sonucunda; hastanın böbrek üstü bezinde, iyi huylu bir tümör tespit edildi. Böbrek üstü bezindeki tümör laparoskopik (kansız ameliyat) yöntemle başarılı bir şekilde 1 saatte çıkarıldı ve hasta normal yaşantısına geri döndü.
Böbreküstü bezi hastalıkları tansiyon yüksekliği yapar mı?
Medical Park Ordu Hastanesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Feyzi Gökosmanoğlu ile hastada görülen böbreküstü bezi rahatsızlığının tansiyon yapıp - yapmayacağı ile ilgili konuştuk. Dr. Gökosmanoğlu, ?Böbreküstü bezleri tarafından aldosteron hormonunun aşırı üretimi ile ilişkili olarak tansiyon yükseklikği görülür. İlk kez 1955 yılında Dr. Conn, ilaçlarla kontrol edilemeyen hipertansiyon ve potasyum kan düzeylerinde azalmanın eşlik ettiği bir hastalık teşhis etti, bu hastalığa Conn Sendromu (aldosteronoma, böbreküstü adenomu, tümörü) adını verdi.? dedi.
Dr. Gökosmanoğlu, bu hastalığın en belirgin belirtisi, tansiyon ilaçlarının baş edemediği tansiyon yüksekliği olduğunu belirterek, ?Hastalarda baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik, bulantı ve kusma şikâyetleri olabilir. Ayrıca kalbinde bir ağrı, düzenli astım atakları, en ufak hareket ile nefes darlığı vardır. Hastalığın ilerlediği vakalarda kalp krizi ve kalp yetmezliği gelişebilir. Bulanık görme (körlüğe kadar) şikâyetleri de olabilir. Bu hastalığın tanısı Endokrinoloji Polikliniklerinde konulur ve Üroloji Kliniği ile ortaklaşa gerçekleştirilen ameliyat ile genellikle tamamen düzelir. Günümüzde tek tedavi yöntemi cerrahidir. Operasyon sırasında, tümör veya böbreküstü bezi çıkarılmaktadır.? şeklinde konuştu.
Medical Park Ordu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cemalettin Cengiz Beyaz ise böbreküstü bezi hastalıklarının ameliyatı hakkında bilgi verdi.
Op. Dr. Cemalettin Cengiz Beyaz, ?Günümüzde kapalı yöntemle (laparoskopik) böbreküstü bezi ameliyatları yapılabilmektedir. Genellikle bu ameliyatlar sıklıkla Üniversite Hastaneleinde yapılmakla beraber hastamıza ameliyatı yapabilecek kadro ve ekipmanlarımızın olduğunu ilettik, bunun üzerine hastamız ?size ve hastanenize güvenim tamdır? diyerek ameliyatının hastanemizde gerçekleştirilmesini talep etti. Bizler de bu ameliyatı hastanemizde ilk defa olmak üzere kapalı yöntemle (laparoskopik) gerçekleştirdik. Ameliyat sonrası takiplerde problem olmaması üzerine hastamızı şifa ile taburcu ettik. Ameliyat öncesinde düzenli olarak tansiyon ilacı alan hastamızın şu an itibariyle tansiyon ilacı kullanma ihtiyacı kalmadı.? diye konuştu.
Son olarak, Dr. Gökosmanoğlu, çok yüksek tansiyonu olan, 3 - 4 ilaç ile tansiyonu kontrol edilemeyen ve özellikle de yaşı genç tansiyon hastalarının mutlaka Endokrinoloji Kliniklerine başvurmaları gerektiğini önemle belirtti.
Editör: TE Bilisim