Ordu´da vatandaşın temel geçim kaynaklarının başında gelen fındığın son günlerde değer kaybetmesi bölge halkında tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan fındık konusunun Esnaf ve Ticaret Odalarıyla birlikte Ticaret Borsalarını yakından ilgilendirdiğini ifade ederek birlikteliğin acilen sağlanması gerektiğini ifade etti. Soydan çözümle alakalı izlenecek yolun başında beraberlik olduğunu ifade ederek şunları söyledi: ? Saydığımız bu kurumlar toplumun her kesimini temsil ediyor. Kurumlar adına yetkililerin bir araya gelerek acilen bu duruma karşı bir birliktelik oluşturması gerekiyor. Fındık bölgemizin hem sosyal, hem psikolojik, hem de ekonomik açıdan tek geçim kaynağıdır? dedi.
Fındıkla alakalı taban fiyat uygulamasının sık sık gündeme geldiği bu günlerde Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan yıllık ürün çalışmalarıyla birlikte maliyet hesaplamasının da yapılarak taban fiyat uygulamasına geçilmesi gerektiğini dile getirdi.
Üretici tedirgin
Fiyatların giderek düşmesinin üreticide ciddi bir mağduriyet oluşturduğunu ifade eden Soydan durumu şöyle açıkladı: ?Son günlerde on liranın altına düşen fındık fiyatları üreticiyi gerçekten tedirgin etti. Aylardır fiyatların yükselmesini bekleyen üretici, yükselmesi yönünde mücadele verirken bu fiyatlarla karşılaşmak onlar adına da gerçekten üzücü bir durum ortaya çıkardı. Fındığını satanda da, bekletende de bu fiyatların psikolojik sınırın altına düşmesi yani tek haneli rakamlara gelmesi ciddi manada bir mağduriyet oluşturuyor. 2016 yılına dönüp baktığımız zaman çok ciddi bir yıllık ürün düşüklüğünü görüyoruz, ona rağmen fiyatların durumu ortadadır? dedi.
?Üretici geleceğe dönük hesaplamasını yapmak istiyor?
Verim ve kalitenin sürdürebilirliği için istikrarın gerekliliğini dile getiren Soydan şunlara dikkat çekti: ?Fiyatların Eylül ayında 15 lira seviyesindeyken daha sonra 10 lira seviyelerinde uzun süre kalması ve bugünde 10 liranın altına düşmesi üreticide bir istikrarsızlık algısının oluşmasına neden oluyor. Üretici geleceğe dönük hesaplamasını yapmak, kendi zihninde yol haritasını çizmek istiyor. Yeni sezon yaklaşırken üreticinin hazırlık dönemine bu belirsizlikle girmesi doğal olarak kaliteyi de etkileyen faktörler arasına giriyor. Bahçeye bakması gerekiyor, fındıkta verim ve kaliteye yönelik hamleler yapması gerekiyor ancak geri dönüşü noktasında ciddi bir fiyat sıkıntısı yaşaması da bu durumu sağlıklı işleyişten mahrum bırakıyor. Bizlerde burada tıpkı üreticilerimiz gibi tek bir beklenti içerisindeyiz bu tedirgin durumun istikrarlı bir hale dönüşerek taban fiyat uygulamasında mağduriyetin ortadan kalkmasını istiyoruz? dedi.
Garantörlük şart
Serbest piyasanın tekelleşmesinin üreticiye zara verdiğini belirten Arslan Soydan önlem için geç kalınmaması gerektiğini ifade ederek şunları ekledi: ?Fiyatların sezona 15 lira seviyelerinde başlayarak 10 liranın altına düşmesi kafa karışıklığı oluşturmakla birlikte serbest piyasanın tekelleşmeye doğru gittiğinin de bir gösteri olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumla birlikte rekabetin olmadığını, haksız rekabetin olduğunu bir açıkça söylüyoruz. Bu tespitler karşısında somut adımlar atılmadığı sürece serbest piyasa tekelleşerek üreticiye zarar vermeye devam ediyor. Bugünün şartlarında devletin muhakkak piyasada olmasını biz istiyoruz, talep ediyoruz. Bu seçenek Toprak Mahsulleri Ofisiyle olabilir, TMO garantörlüğünde Fiskobirlik devreye girebilir. Bir taban fiyatı çalışmasının bu şartlarda oluşması gerekmektedir? dedi.
Gelecek tehlikede
Beklentilerin hesaplamalar ardından üretici tarından 15 lira seviyelerinde olduğu dile getiren Soydan konunun biran önce müdahale edilerek çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti: ?Rekolte çalışmalarına göre bir maliyet hesaplanması gerekmektedir. Bu maliyetin üstüne refah payıyla birlikte bir taban fiyatı açıklanması gerekmektedir. 2017 yılında yıllık ürün çalışmaları bakanlık tarafından muhtemelen Haziran ayı içerisinde gerçekleştirilecektir. Rekoltenin ortaya çıkmasının ardından akabinde maliyet çalışması da yapılarak sürekli önemli alternatif olarak gördüğümüz taban fiyat uygulamasına geçilebilir. Bu çalışmalar neticesinde üreticimizin beklediği fiyat 15 lira seviyelerinde seyir etmektedir. Zihinlerde oluşan bu tereddütlerin giderilerek üreticinin yeni sezona kaliteli ürün hazırlaması için zemin hazırlanmalıdır. Eğer bu çalışmalar yapılmazsa fındık sektöründe ilerleyen yıllarda dünya konjonktüründe Türkiye´nin adı alt sıralara doğru bir düşüşe gidecektir. Bu konuların ivedilikle devlet yetkilileri tarafından bir müdahaleyle çözüme kavuşturulması gerekmektedir? dedi.
Editör: TE Bilisim