Türkiye Kamu-Sen Ordu İl Temsilcisi Ömer Okumuş, ?Hükümetin hemen yapabileceği düzenlemeleri, seçim sonrası için vaat olarak sunması ilginçtir. Memur vaat değil bordrolara yansıyan artışları görmek istiyor? dedi.
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi´nin yapmış olduğu 2015 Eylül ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarına göre çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin134 TL olarak hesaplanırken, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin ise 4 bin 326 lira olarak belirlendiğini belirten Okumuş, ?yoksulluk sınırı aylardır istikrarlı bir şekilde yükselirken, önümüzdeki dönemde mevsim etkisiyle birlikte zamların daha da artacağı aşikar. Yıl so- nunda enflasyonun çift haneli rakamları görebileceği ve vatandaşın iyice dar boğaza girdiğini görmek gerekir. Geçtiğimiz günlerde açıklanan enflasyon rakamları memurların son bir yılda aldıkları zammın tamamının fiyat artışları karşısında eridiğini ortaya koymuştur. Önümüzdeki üç ay boyunca yaşa- nacak her türlü ekonomik olumsuzluk memurun reel gelirini biraz daha düşürecektir. Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezimizin her ay düzenli olarak açıkladığı asgari geçim endeksi Eylül ayı sonuçları, memur ve toplumun diğer kesimlerinin enflasyon karşısında belinin biraz daha büküldüğü sonucunu ortaya koymuştur. Özellikle geçtiğimiz yılın aynı ayı ile kıyaslandığında bir yılda 4 kişilik bir ailenin zorunlu harcamalarının 261.09 TL yükseldiği ortaya çıkmaktadır. Buna karşın, geçen eylülden bu tarafa memur maaşları ortalama 176.31 TL artmıştır. Döviz kurlarındaki artış, altın fiyatlarındaki yükseliş, önümüzdeki dönemde enflasyonun daha da yükselmesine sebep olacaktır. Yapılan Toplu sözleşmelerde geleceği görmeden, ekonomik gidişatı okumadan atılan imzaların acısı cebimizden çıkmaktadır. Geride bıraktığımız toplu sözleşme görüşmelerinde atılan imzalar daha kurumadan memur maaşlarındaki erime ve geçim zorluğu bir kat daha artmıştır. Söz verilmesine rağmen memur emeklileri hala 100 TL ek zammını alamamıştır. Ancak hükümet bütün yetkiler elinde olduğu halde memura ve emekliye umut dağıtma yolunu tercih etmiştir. Hükümetin hemen yapabileceği düzenlemeleri, seçim sonrası için vaat olarak sunması da ilginçtir. Memur vaat değil bordrolara yansıyan artışları görmek istiyor? dedi.
Okumuş´un açıklaması şöyle: ?Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Eylül 2015 verilerine göre günlük 34,946 TL olduğu belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.048,38 TL olmuştur. Eylül 2015 itibarı ile ortalama 2.407,22 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %43,55´ini oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Eylül 2015 ortalama maaşının %27,28´sına denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %70,83´ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %29,17´si kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Eylül 2015 maaşından geriye yalnızca 702,19 TL kaldı. Özellikle gıda fiyatlarında son bir yılda görülen artışlar, açıklanan enflasyon rakamlarının üzerinde gerçekleşirken, enflasyon hesaplamasının da sorgulanmasına neden oldu. Geçtiğimiz ay gıda harcamaları %1.29, sağlık harcamaları %2.45, kira %0.79, giyim %1.63 ve ısınma giderleri de %0.58 oranında zamlandı. Bir memurun alım gücü Eylül ayında, 18.53 TL yani %0.77 oranında düştü.?
Editör: TE Bilisim