Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, ekim ayından itibaren fındık üreticilerimizin bahçelerin de yoğun olarak çiftlik gübresi kullanmaya başlanacağına, çiftlik gübresi kullanırken kullanılan gübrenin mutlaka yanmış olması gerektiğine, yanmamış çiftlik gübresinin içerisinde mayıs böceği larvalarının olabileceğini, bu nedenle hiç bir suretle yanmamış çiftlik çübresinin kullanılmaması gerektiğine vurgu yaptı.
Yılmaz, mayıs böceğinin bahçelerdeki yoğunluklarının azaltılması amacıyla, toplanarak yok edilmek suretiyle kültürel olarak mücadele edilebileceğini, eğer kimyasal mücadele yapılacaksa buna karar verebilmek için larva yoğunluğunun tespit edilmesi gerektiğini, 1 m² de 3 veya daha fazla larva bulunması durumunda kimyasal mücadeleye karar verilebileceğini, kimyasal mücadelenin ise gecikmeden Ekim ayı ortalarına kadar yapılmasını, kimyasal mücadelede de bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünlerinin kullanılması gerektiğini, üreticilerin konu ile ilgili İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuru yapmaları halinde kendilerine teknik destek verileceğini ifade etti.
Mayıs böcegi larvası (kurtları) halk arasında "kadı lokması" veya "manas" olarak bilinir. Larvalar (kurtlar) kıvrık, tombul ve beyaz renktedir. Tam gelişmiş larvanın boyu 4-4,5 cm kadardır. Ergin bir dişi ortalama 60 yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar toplu halde yaşayıp otların köklerini kemirirler. Sonbaharda kışı geçirmek üzere toprağın derinliklerine inerler. Fındığın ince kökleriyle beslenirler. Fındıkta 1 cm çapına kadar olan kökleri kolayca koparıp tahrip ederler. Daha sonra zarar görmüş bu köklerden oluşan cılız sürgünler kolaylıkla kurur. Bazı bahçelerde yeknesak olarak kurumalara neden olur.
Editör: TE Bilisim