Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ekotürk Tv'de yayınlanan "Soyut Şeyler Ekonomisi" programının canlı yayın konuğu oldu.Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından sıra dışı bir belediyecilik örneği ortaya koyduklarını ifade eden Başkan Güler, 81 ile model olan çalışmalara imza attıklarını söyledi.
Program Moderatörü A. Selim Tuncer'in sorularını yanıtlayan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak klasik belediyeciliğin ötesinde ekonomi, tarım, turizm, enerji, yazılım ve daha birçok alanda hayata geçirdikleri çalışmaları masaya yatırdı.
"BİRÇOK İL PROJELERİMİZİ İSTİYOR"
Ordu'nun kent estetiğine önem verdiklerini belirten Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Altınordu ilçesinde bulunan Sırrı Paşa Caddesi'nde yapılan cephe çalışmasının örnek bir çalışma olduğunu belirtti.
Açık bir AVM'ye dönüşen alanın Ordu'ya katma değer kazandırdığını ve bu projenin diğer illerden de istediğinin altını çizen Başkan Güler, "Sırrıpaşa Caddesi'nde çok önemli bir çalışmaya imza attık. Bu bir kültür işi. Biz sadece duvarları değil alt yapısını da değiştirdik. Ortaya çok güzel bir eser çıktı. Mural tekniğiyle boş duvarları değerlendirerek resimler yaptık. Bu çalışma çok değişik bir yaklaşımla Ordu'nun gündemine oturdu. Birçok ilden bu çalışma için bizden proje istendi. Bu çalışmaları birçok ilçemizde de yapmayı planlıyoruz. Bu çalışmaları yaparken alt yapıyı da değiştirerek fonksiyonelliği de sağlamaya özen gösteriyoruz. Pandemi ile birlikte AVM'lerin kapanması sürecini yaşadık. Yaptığımız çalışma bir açık AVM haline geldi. Bu bakımdan da çok değerli bir çalışma oldu" dedi.
"TARIMDA YENİ BİR MODEL ORTAYA KOYDUK"
Klasik belediyeciliğin dışına çıkarak şirketler kurduklarını ifade eden Başkan Güler, Tarım Şirketi ORTAR ile önemli işlere imza attıklarını kaydetti.
Pandemi dolayısıyla tarımın ve toprağın değerinin son derece ön plana çıktığını dile getiren ve bu alanda yaptıkları çalışmaları değerlendiren Başkan Güler, şöyle konuştu:
"Yöresel Mimariye Uygun Konut Proje yarışması gerçekleştirdik. Bu çalışma ile geçmişle gelecek arası köprü kuran bir yaklaşımdı. Çok güzel eserler ortaya çıktı. Şimdi bu çalışmaları uygulamaya geçireceğiz. Ordu iklim değişiklikleri ile gelecekte yaşanabilir yerlerden biri olacak. Biz şimdiden bunlarla ilgili hazırlıklar yapıyoruz. İstanbul'da ikinci nüfusa sahibiz. Pandemi dolayısıyla birçok kişi geri dönmedi. Mahallelerimiz çok canlandı. Türkiye'de köylerde yaşam oranı yüzde 21 iken bizde bu rakam yüzde 42 yani Ordulular köyü ve şehri birlikte kullanıyor. Bu nedenle köylerimiz çok anlamlı hale geldi. Bu durum bize de yeni bir modeli geliştirmemize mecbur bıraktı. Tarım şirketimiz olan ORTAR şirketimizi kurduk ve alım garantili çalışıyoruz. Özellikle hanımları devreye soktuk. Büyük bir üretici kitlesi var. Seralar dağıttık, onun dışında damızlık hayvanlar dağıttık, damızlık koyun, damızlık keçi, halep keçisi, manda ve kaz dağıtımı yaptık. 4 bin tane kaz dağıttık 20 bin oldu Iğdır'a 3.500 tane kaz sattık. Şimdi İzmir'e 14 bin tane yarka dağıtıyoruz. Dubai'ye yumurta ihraç ediyoruz"
"ORDU'YA DEĞİL 81 İLE MODEL OLUŞTURUYORUZ"
Tarımla birlikte hayvancılığı da büyük önem verdiklerini aktaran Başkan Güler, 81 ile model olacak bir çalışmaya imza attıklarını vurguladı.
Mesudiye'de Hayvan Bakım Oteli ve Kiralama Merkezi kurduklarını dile getiren Başkan Güler, sözlerine şöyle devam etti:
"Mesudiye ilçemizde Hayvan Oteli açtık. Kış mevsiminde bakımı zorlaşan hayvanlar ucuz fiyattan satılıyor, bahar ayı geldiğinde ise pahalı bir fiyattan geri alınıyordu. Biz bu durum karşısında hayvanları alıyoruz kış boyu bakımını üstleniyoruz ve bahar gelince sahiplerine teslim ediyoruz. Bunu da çok cüzzi miktarlarda gerçekleştiriyoruz. Ayrıca inekte kiralanabiliyor. Ordu'da böyle güzel bir sistem kurduk. Bu çalışmalarımız sadece Ordu'ya değil 81 ile model oluşturuyor"
"VATANDAŞLARIMIZ DOĞDUĞU YERDE DOYUYOR"
Yılda bir ay kullanılan fındık bahçelerini alternatif kaynaklarla verimli hale getirdiklerini ve bu sayede hayvancılığa da katkı sağladıklarının altını çizen Başkan Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fındık bahçelerini yalnızca fındığa bağımlı kalmadan önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Fındık bahçelerindeki otu ete, otu süte ve otu yumurtaya çeviriyoruz. Fındık bahçeleri 1 ay fındıkta kullanılıyor 11 ay boş kalıyordu. Biz bunları şu anda hayvancılıkta kullanıyoruz. Gezen tavuk oluşturuyoruz, yani 50 bin yumurtanın zor üretildiği Ordu'da şuanda 12 milyon yumurta üretiliyor ve biz bunları Dubai'ye de satıyoruz. Türkiye'de Ordu yumurtası satılmaya başlandı. Yaptığımız bu çalışmalar hem geçim kaynağı oluyor hem doğdu yerde doymuş oluyor hem de göç etmemiş oluyor. Salep, siyez buğdayı ve soya üretiyoruz. Tıbbi aromatik bitkiler üreterek damıtıyoruz. Tüm bunlarla bambaşka bir model ortaya çıkardık. Ordu atak yapan bir il haline geldi. Fındık bahçelerini birleştirdik. Buraların bakımlarını üstlendik ve verimi artırdık. Bahçe altlarını hayvanlar için yem üretimine çevirdik"
"ORDU KENDİ ELEKTİRİĞİNİ ÜRETECEK"
Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak kurdukları enerji şirketi OREN ile birçok alanda çalışma yürüttüklerine dikkat çeken Başkan Güler, Ordu'nun enerji üretmeye başladığını söyledi.
Göreve gelir gelmez vahşi çöp depolama alanlarını kaldırdıklarını vurgulayan ve bu çöplerle elektrik ürettiklerini kaydeden Başkan Güler, şu bilgileri verdi:
"Ordu'muza kazandırdığımız bir diğer şirketimiz ise OREN oldu. Rüzgarımızı güneşimizi enerjiye dönüştürüyoruz. Akkuşta Rüzgar enerji tesisi kuruyoruz. Rüzgardan elektrik üreteceğiz. Belediyenin tesisi, belediyenin şirketi olacak. İsteyenlerle burada ortak çalışma yapabiliriz. Biz çöpten enerji üretiyoruz. Çoğu şehir için sorun olan çöpü biz topladık. Göreve gelir gelmez Ünye'nin 35 yıllık çöpünü kapattım. Fatsa'nın ve Perşembe'nin çöplerini toplayarak enerji üretmeye başladık"
"DALGA SÖRFÜNÜ ORDU'MUZA KAZANDIRDIK"
Denizi hayatın bir parçası haline getirmek amacıyla da çalışma yaptıklarına değinen Başkan Güler, Ordu'ya dalga sörfü kazandırdıkların vurguladı.
Başkan Güler, "Ordu'muzda dalga sörfünü başlattık. Yılın 3 ayı kullanılan denizimizi 12 ay kullanmaya başladık. Kışın kar yağarken bile özel kıyafetlerle sörf yapmak mümkün. Dünyanın birçok ülkesinden sörf öğrenmeye ilimize geliyorlar. Biz bu durumu kültürle birleştirdik. Gelen misafirlerimiz yerel yiyeceklerimizi yiyorlar. Ordu'muz oksijeni bakımından da müsait dolayısıyla biz bütün bu kaynakları birleştirdik, kaynağı verimli hale getirdik"
"ZENGİN KAYNAKLARIMIZI ÇOK İYİ DEĞERLENDİRİYORUZ"
Ordu'nun çok zengin bir tabiata sahip olduğunu ve bu kaynakları iyi değerlendiklerini anımsatan Başkan Güler, şu görüşlere yer verdi:
"Yaylarımızı çok iyi değerlendiriyoruz. Bu yaylalarımızın başında Çambaşı yaylamız geliyor. Çambaşı'nda yaptığımız çalışmalarla oraya bir çekim merkezi haline getirdik. Bungolovlarla güzelleştirdiğimiz alanda tesislerimizi büyüttük, yeni pistler oluşturduk. Bunun ötesinde de Keyfelan, Argan, Ericek yaylalarımız var. Bu isimleri ileride çok duyacağız. Güzeller güzeli menderesleri ile Perşembe Yaylası var. Burada balon turizmini başlatmak için çalışmalar yapıyoruz. Bu son derece zengin kaynakları hep belli bir hedef doğrultusunda yönlendiriyoruz"
"GASTRONOMİYE ÖNEM VERİYORUZ"
Gastronomi alanında girişimlerin yapıldığına ve üretilen ürünlerin ilgi gördüğüne dikkat çeken Başkan Güler, belediyenin kurduğu markalara teklifler geldiğini belirtti.
Başkan Güler, şöyle konuştu:
"Gastronomi turizm için girişimlerimiz devam ediyor. Endemik bitkilerimiz oldukça fazla. Sakarcası, Galdiriği ve birçok yöresel tadı ön plana çıkarıyoruz. Ordu'muzun mantar kültürü de çok geniş. Bunlar tabi hepsi bir sistematik içinde ele alındığı takdirde çok iyi sonuçlar ortaya çıkacak. Biz 60 kadınımıza gastronomi konusunda eğitim verdik. Belediye bünyesinde restoranlar zincirini açtık. Bizden bu konuda franchising istiyorlar. Kybele çikolatayı geliştirdik bunun mağazalarını açıyoruz iyi bir marka oldu, Amerika'dan teklifte bulundular, üzerinde çalışma yapıyoruz"
"ORDU'MUZ DENİZİ KULLANMAYA BAŞLADI"
Deniz'i hayatın bir parçası yapmak amacıyla hayata geçirilen çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını dile getiren Başkan Güler, sözlerine şöyle devam etti:
"Havaalanı yanında Durgun Su Sporları Merkezi inşa ettik. Burası Ordu'ya büyük bir renk kattı. Bunun yanında kendimiz tekne üretiyoruz. Bize başka şehirlerden tekne siparişleri veriliyor. Karadeniz denizi kullanmıyordu, şimdi denizi ile barıştı. Kanosuyla, sörfüyle, dalgalarıyla ve turizm kazandırdığımız gemimizle bambaşka bir hale getirdik. Denizde ayrıca yeni üretim sahaları oluşturuyoruz. Kadın balıkçılarımız var ve onların imkanlarını artırıyoruz. Tüm bunlarla hafta sonu birçok ilden gelen misafirlerimiz ağırlıyoruz. Ordu ile Giresun birleşmiş durumda. Tokat'dan Amasya'dan birçok misafirimiz geliyor"
"ORDU; SİVAS VE KAYSERİ'NİN SAHİL KENTİ OLDU"
Karadeniz-Akdeniz yolu ile İç Anadolu'dan Ordu'ya ziyaretlerin arttığını söyleyen Başkan Güler, şunları kaydetti:
"Karadeniz-Akdeniz yolu ile Ordu'muz Sivas ve Kayseri'nin sahil kenti oldu. Ünye-Akkuş yolunu daha konforlu hale getirmek istiyoruz. Bu sayede hem Akkuş hem de Mesudiye üzerinden Ünye Limanı devreye girmiş olacak ve bu ekonomimize çok farklı bir boyut kazandıracak. Ordu ile Mersin arasındaki 41 ilin ithalatı veya ihracatı ya Ordu'dan ya da Mersin'den olacak. Bu durum Ordu'nun ekonomisine, turizmine başla bir boyut kazandıracak. Klasik belediyeciliğin dışındaki bu çalışmaları bir entegrasyon içerisinde ele alınca ekonominin boyutu değişiyor. Başka illere de örnek oluyoruz"
"1360 KM YOL YAPTIK"
Klasik belediyecilik hizmetlerinin tam gaz devam ettiğini ve kendi iş makinaları ve tesisler ile daha ucuza yollar yaptıklarını vurgulayan Başkan Güler, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin en uzun yol ağlarından birine sahibiz. 27 bin 500 km yol ağımız var. Bu yolları kendimiz yapıyoruz. Kendi iş makinalarımızı aldık. 135 makine ile asfalt plentimiz, taş ocağımız kendimize ait. Şuana kadar hiç durmadan çalışarak 1360 km yol yaptık. İlin alt yapısını kanalizasyonunu, yağmur suyu hatlarını tamamen yeniliyoruz"
"ORDU SPOR'DA DA İDDİALI"
Ordu'ya yapılan spor yatırımlarına da değinen Başkan Güler, şu ifadelere yer verdi:
"Ordu'da spor faaliyetleri alanında önemli yatırımlara imza atıyoruz. Mevcut parklarımızda yaptığımız çalışmalarla spor sahaları oluşturuyoruz. Tayfun Gürsoy Parkı'nı yeniledik. Ünye'de bisiklet yolları inşa ettik. Yaylalarımızda traking yapmak mümkün. Kano ve yelkenlilerle birlikte yüzme de önemli mesafe kat ettik. Güreş, judo, tekvando gibi branşlarında Ordu'nun sporcuları çok iyi. Futbol'da tekrar efsaneyi gündeme getiriyoruz. Yamaç paraşütüne büyük önem veriyoruz. Atlı spor alanları yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Yoroz Tepesi'ni kaya tırmanışına açtık. Profesyonelliğin dışında amatör sporlara teşvik ediyoruz"
"ORDU'YU BİR YAZILIM ÜSSÜ HALİNE GETİRİYORUZ"
Ordu Yazılım A.Ş'yi kurarak yazılım hamlesi gerçekleştirdiklerine de değinen Başkan Güler, "Ordu'nun süper zeki çocukları var. Bunu üzerine biz ORYAZ yazılım şirketini kurduk. Güzel işler ortaya çıktı. Burada da sözleşme yaptık ve yaptıkları yazılımları satın aldık. Şuanda çok iyi kodlama yazarlarımız var. Bu çalışmalarla su sayacı üretiyoruz. Yazılımla su yüklemesi yapılıyor. Örneğin duşta suyunuz bitse telefonla anında su yükleyebilirsiniz. Öte yandan belediyelerin AYKOME yazılımları yapıldı. Bu alanda çalışmalar her geçen gün artarak devam ediyor" diye konuştu.
"ŞEFFAF BİR YÖNETİMİMİZ VAR"
Klasik belediyecilik alanında çalışmaların tam gaz devam ettiğini ve yapılan tüm çalışmaları şeffaf yönetim anlayışı içerisinde halka birlikte yaptıklarına değinen Başkan Güler, sözlerini şöyle tamamladı:
"Biz klasik belediyeciliği zaten yapıyoruz. Kaldırımı yaparsın, çöpü toplarsın, suyunu getirirsin ve imar bunları yapıyoruz. Klasik belediyecilik çalışmalarımız tam gaz devam ediyor. Bizim için sahillerde çok önemliydi. Altınordu ilçesinde sahilde 3 blok vardı onu yıktık ve halka açtık. Bu çalışma örnek oldu. Kıyı kenar çizgisine de dikkat ediyoruz. Şeffafta bir yönetimimiz var. Yapılan tüm çalışmalarımız halkla beraber olması şart. Bunu en iyi şekilde yapmaya özen gösteriyoruz"
Editör: TE Bilisim