Ordu'ya şube müdürlüğünü yeniden yapılandırmak için elen Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran, yerel basının dijitale dönüşmesi için çalışma yaptıklarını belirtti.
Bir süre önce kapanarak Samsun'a bağlanan BİK Ordu Şubesi'nin yeniden yapılanması çerçevesinde İnsan Kaynakları Müdürü Engin Öztürk ve Ordu Bölge Müdürü olarak göreve başlayacak Engin Kaşdaş ile birlikte Ordu'ya gelen Genel Müdür Rıdvan Duran, pandemi sürecinde birçok ticari işletmenin sıkıntıya girmesine rağmen yerel basının Basın İlan Kurumu sayesinde daha tolere edilebilir sıkıntılarla uğraştığını belirtti.
Pandemi döneminde resmi ilanların yüzde 70 oranında azaldığını BİK'in de yüzde 70 oranında gider düzeltmesiyle yerel basına destek sağladığını belirten Duran, "biz Ordu'ya şube müdürlüğünü yeniden yapılandırmak için geldik. Samsun'a bağlanan Ordu şubesinin potansiyelini yeniden göz önüne alarak Ordu şubesinin yeniden hayata geçiriyoruz Ticaret ve Sanayi Odası başkan ve üyelerimiz kurul kararı alarak bize oda tahsis etti. Biz de önümüzdeki hafta inşallah bu süreci hızlandırarak salı günü yönetim kurulundan kararı alarak bir şube müdürü ile personel ataması yaparak Ordu şubemizi hayata geçirmiş olacağız. Giresun ilimizi de Ordu şubemize bağlayarak birlikte çalışmalarını sağlayacağız. Pandemi sürecinde insanların gazete okuyabileceği alanların sınırlı hale gelmesi sonucu yerel basınımızın çok ciddi tiraj kaybı oldu. Bu süreçte televizyonlar ve dijital medya ön plana çıktı. Reklam payları ve resmi ilan sayısında yüzde 70 düşüş yaşandı. Yerel basının ciddi maddi kayıplarını önleme adına BİK olarak öncelikli dönüşümlü yayın hayatını başlattık. Traj denetimlerini durdurduk. Devletimizin sunduğu kısmi çalışma ödeneği imkanından gazetelerin de yararlanmasına olanak sağladık. Basın İlan Kurumu çeşitli kamu kuruluşları, belediyeleri, sivil toplum kuruluşlarını organize ederek sıkıntıda olan yerel basına destek verilmesi konusunda öncülük ettiler" dedi.
"DİJİTAL DÖNÜŞÜM KAÇINILMAZ"
Yerel basını çok önemsediklerini belirten Duran, "reklam pastasının özellikle gazeteler aleyhine televizyonlar aleyhine işlediği bir süreç yaşıyoruz. Bu sadece Türkiye'de değil tüm dünya ile ilgili dijital bir fırtına var ve bu dijital fırtına herkesi etkiliyor. Bizim bu sektörleri ayakta tutmamız gerekiyor. Yaşadığımız pandemi sürecinde yerel basına hayat kaynağı olmak için mücadele veriyoruz. Ama dijital bir fırtına yaklaşıyor. Reklam pastasında da büyük çoğunluk dijitale kayma yapmıştır. Artık insanlar haberleri dijital mecralardan takip edebiliyorlar. Biz bu anlamda yerel basının da internet medyasında olmasını istiyoruz. Çünkü yerel basında genel gazetelerde bir oturmuşluk var. Haberin doğruluğunu araştırdıkları bir işlevsellikleri var ama internet medyasında da hız önemli. Dolayısıyla haberi doğrulattırmak zaman alabiliyor. O hızla beraber haberi giriyorlar. Bazen internette yayınlanan yanlış haber, doğru haberin önüne geçebiliyor. Dolayısıyla istiyoruz ki yerel gazetelerimiz kendi internet sayfalarını oluşturarak bu işe emek harcasın onlardan doğru haber alınsın. Bu kültür oraya aktarılsın istiyoruz. Bu konuda da eğitim çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
"KAĞIT DÖNEMİ BİTİYOR"
Tüm işlemlerin dijital ortama aktarıldığı bir süreçten geçildiğine dikkat çeken Duran, "çağımızda kağıt ortadan kalkıyor. Artık devlette bile kağıt kullanılmıyor bunu görmemiz gerekiyor. Yeni kuşağa buna ne kadar adapte edeceğiz hep birlikte göreceğiz. Kağıttan dijitale dönüşümü gazetelerin kullanmasını istiyoruz. Yerel gazetelerin, demokrasinin işlemesinde de çok büyük katkısı var, özellikle yerel demokrasilerin. Biz gazetelerimize sahip çıkacağız, ayakta kalmalarını istiyoruz. Tabii onların dijitale dönüşle ciddi adımlar atmaları gerekiyor. İçerik ve özel haber üretmelerini, kendilerini bu işe adapte etmelerini istiyoruz. Çünkü bu artık dünyanın kaçınılmazı. Çok büyük gazeteler bile dijitale dönüyor. Biz de kendimizi buna hazırlayacağız" dedi.
Editör: TE Bilisim