İlimizde 2002 yılında iki tane olan 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu 15 yılda 38´e ulaştı.
İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, istasyon sayısının artması ile hastalara çok daha hızlı müdahale edildiğini belirtti.
Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyon Toplantısı (ASKOM) İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç başkanlığında yapıldı. Toplantıya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çetin Gündoğdu, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Mithat Kıvrak, kamu-özel hastane yöneticileri katıldı.
Toplantının gündemini; Anne Ölümlerinin Önlenmesi, Primer Vaka Dağılımları (Hastaneye Nakil), Hastane Koordinasyon Sistemi Entegrasyonu, Bölge ASKOM Toplantısı Kararları, Acil Servislerin Amacı Dışı Kullanımının Önlenmesi başlıklı konular oluşturdu.
Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyon Toplantısında İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç şu bilgilere yer verdi:
Burada hep birlikte ilimizde kamu- özel acil sağlık hizmetlerimizi en etkili ve verimli halkımızın faydasına nasıl kullanabiliriz bunu konuşmak, görüş, önerilerinizi almak ve en etkin koordinasyonu sağlamak amacıyla toplanmış bulunuyoruz.
Biz her zaman önce insan şiarıyla hareket ediyoruz. Gece gündüz demeden vatandaşlarımızın sağlığı için hizmet sunuyoruz. Zira insanımız bizim için çok değerli.
Öncelikli olarak 112 istasyonlarımıza değinmek istiyorum. Hastalarımıza daha hızlı ve etkin hizmet vermek amacıyla Altınordu merkez ilçemize 7 ve 8 Nolu istasyon, Ünye ilçemize 5 nolu istasyonu kurarak istasyon sayımızı 38´e ulaştırdık. Önümüzdeki dönemde Fatsa ilçemize 4 nolu istasyonu da kuracağız. Bu seviyeye gelene kadar çok yol kat ettik. 2002 yılında ilimizde sadece iki 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonumuz vardı. Önceden 112 acil sağlık hizmetlerimiz köylere ulaşamıyordu. Oturmuş bir hasta taşıma sistemimiz yoktu. Bu istasyonlarımızla artık hastalarımıza çok daha hızlı ve etkin müdahale edebiliyoruz.
Anne ölümlerinin önüne geçmek ve daha sağlıklı nesiller yetiştirmek amacıyla da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sosyal güvencesi olmayan hiçbir gebemiz, kadın doğum uzmanı muayene etmediyse hastaneden gönderilmeyecek. Sosyal güvencesi olmayan gebelerimiz sosyal devlet anlayışı gereği analık sigortasından faydalanarak kadın doğum polikliniğinden ücretsiz yararlanabilecek. Evine dönmesi riskli görülen gebelerimiz Ünye ve Fatsa ilçelerimizde imkanlar dahilinde misafir edilecek. Bu hizmetler çok önemli ana ve çocuk sağlığı açısından.
Ambulanslarımızı gerekli durumlarda kullanmalıyız. Bizler, 112 acil çağrı merkezinin gereksiz aranmasının önüne geçmeye çalışıyoruz. Halkımızı bu konuda bilinçlendirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Benim bu konuda vatandaşlarımızdan ricam 112 acil çağrı merkezini sadece gerekli durumlarda aramalarıdır.
Editör: TE Bilisim