66 yaşında 40 yıldır belden aşağısı tutmayan ve yatağa bağımlı olarak yaşamını sürdüren F.A adlı mesane taşı ile SB-ODÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji kliniğine gönderildi.
Yapılan tetkik ve değerlendirmeler sonucunda alt karın duvarında oldukça büyük bir kitle tespit edildi. Kitlenin urakhus kökenli ve karın duvarını tutan yaklaşık 30 cm mesane kanseri saptandı. Üroloji kliniği tarafından ameliyatına karar verilen F.A.´nın karnındaki kitle yapılan başarılı operasyon sonrası çıkarıldı. Ancak kitle o kadar büyük ve karın kaslarına yayılmıştı ki karın kasları ile birlikte çıkarıldı. Ürolojik cerrahi sonrası karındaki geniş defekt genel cerrahi kliniği tarafından özel bir teknikle yeniden oluşturuldu.
Ordu Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalından yapılan açıklamada, ?Hastamız yaklaşık 40 yıldır felçli durumdaydı ve mesanesinde oldukça büyük bir taş vardı. Hasta başka nedenle çekilen tomografide taş mesane taşı saptanması nedeniyle kliniğimize sevk edildi. Yapılan muayenesinde alt karın bölgesinde ileri düzeyde büyük bir kitle saptandı. Hasta ve yakınları bunun farkında değildi. Hasta bu kitleyi karın şişliğine bağlıyordu. Kitle, hastanın anestezi hazırlığı sırasında (enfeksiyon nedeniyle 2 hafta kadar bekletildi) bile hızla büyüyordu. Hastaya durum anlatıldı ve bu vakanın çok nadir görüldüğü ve olası riskleri paylaşıldı. Ancak hasta üroloji ekibine güveniyordu ve bize başka illere de gittiğini ancak tanının burada konulduğunu başka bir yere gitmeyeceğini söyledi. Bu arada gitse bile, birçok yerde hiç kimse bu hastaya dokunmazdı. Çünkü vaka birçok üroloji doktorunun hayatında hiç görmediği kadar nadir görülen bir durumdur. Gerekli hazırlık sonucu üroloji ekibi olarak yaklaşık 7 saat süren cerrahi operasyonla resmen kitleyi karın kaslarından, kemikten kazıyarak çıkardık. Mesanesi alındı, hastaya özel durumdan dolayı idrar çıkışı karına taşındı. Hasta şuan oldukça iyi paraplejik olduğu için yara yeri iyileşmesi ile ilgili sorunları çözülerek kısa zamanda taburcu edilecektir. Özellikle hasta ve hasta yakınlarının bize bu kısıtlı ortamda olan güvenleri, hastanın bizi gördüğünde duyduğu güven ve minnettar bakışları ile sunduğu duaları biz üroloji ailesini oldukça motive etmiştir. Hastalarımızın bize güveni ve duaları, daha büyük işler yapmamız için bizde büyük bir motivasyon oluşturmaktadır? denildi.
Hasta F.A. ise sadece hissettiği ve dikkate almadığı bir ağrı ile kliniğe geldiğini ancak geçirdiği operasyon sonrası vücudundan çıkan dev kitlenin ardından kendisini kuş gibi ve yeniden doğmuş gibi hissettiğini ifade etti. Bu dev kitleyi nasıl vücudunda taşıdığına ise halen inanamadığını, operasyonu gerçekleştiren SB-ODÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi üroloji, genel cerrahi ve anestezi doktorlarına da bu vesile ile teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilisim