Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, "Üreticilerimizin kazançlarının artırılması ve fındığın yanında ek gelir getirici üretim modellerinin oluşturulması amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce birçok proje uygulanmaktadır. Bu kapsamda 2019 yılı içerisinde İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen ve DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen "Entegre Organik Yumurta Tavukçuluğu Projesi" hayata geçirilmiştir. Uygulanan proje ile birlikte organik yumurta üretimi yapacak olan 9 yeni işletme daha kurulmuştur. Bu işletmelere çevre telleri, alet ve ekipmanları dahil olmak üzere kümes yapımına ve yarka alımına % 50 hibe desteği sağlanmış olup toplam hibe tutarı 225 bin TL dir. Ayrıca kurulan bu işletmelerin organik yumurta üretimi yapabilmeleri için gerekli olan sertifikalarını alabilmeleri için İl Müdürlüğümüz tarafından sertifikalandırma çalışmaları devam etmektedir" dedi.
İlimizde yumurta üretimini artırmak amacıyla yapılan çalışmaların aslında yeni olmadığını ve 2014 yılında bu çalışmalara hız verildiğini vurgulayan Yılmaz, "2014 yılında, İl Müdürlüğü olarak tarım sektörünün içerisinde bulunan çeşitli kurumlarla işbirliği içerisinde ilimiz de yumurta üretimi açısından dönüm noktası sayılabilecek çok önemli bir çalışmayı başlattık. Bu kapsamda hem üreticilerimiz hem tüketicilerimiz tarafından kabul gören "Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğunu Geliştirme Projesi" ni ilimizde uygulamaya koyduk. Aynı zamanda, uyguladığımız bu proje Bakanlığımız tarafından 2018 yılında Ülkemiz genelinde düzenlenen "Tarıma Değer Katanlar Proje Yarışması" nda bireysel Kategoride birinci seçildi. Daha sonra bu projenin devamı niteliğinde olan yeni projeleri hayat geçirdik. İl Müdürlüğü olarak gerek yerel kaynaklarla uyguladığımız projelerimiz gerekse Bakanlığımız tarafından uygulanan Genç Çiftçi Projeleri kapsamında şuan itibariyle 37 tanesi organik olmak üzere toplam 94 adet işletmeyi ilimize kazandırmış olduk" ifadelerini kullandı.
Yılmaz, "Kurulan yeni işletmeler ile birlikte 29 bini organik olmak üzere serbest sistem modeli ile ilimizde günde üretilen toplam yumurta sayısı 48 bine ulaşacaktır. Bu rakamları daha yukarıya taşımak adına sektördeki tüm paydaşlarımızla uyum ve işbirliği içerisinde çalışmalarımıza devam edeceğiz. Aynı zamanda üreticilerimizi, ek gelir getirici yeni üretim modelleri ile buluşturmak amacıyla yeni projeler uygulayacağız. Ben bu projenin uygulanmasında emeği geçen herkese teşekkür eder, yeni tesislerimizin ilimize hayırlı olmasını temenni ederim" diyerek sözlerini noktaladı.
Editör: TE Bilisim