Ekonomi

FINDIKTA BÜYÜK ÇELİŞKİ!

Türkiye, fındık ihracatında rekor üzerine rekor kırsa da, bu rekor gelirlerin üreticiye yansımadığına dair ciddi endişeler bulunuyor.

Türkiye, fındık ihracatında rekor üzerine rekor kırsa da, bu rekor gelirlerin üreticiye yansımadığına dair ciddi endişeler bulunuyor. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (KFMİB) açıkladığı verilere göre, Türkiye, sezonun ilk iki ayında 519 milyon doların üzerinde bir ihracat geliri elde etti. Bu rakam, önceki yıla göre yüzde 31'lik bir artışı temsil ediyor. Ancak bu büyük kazanç, üreticinin cebine girmekten oldukça uzak.

Neden Üretici Kazanamıyor?

Ordu başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi'nde fındık fiyatları, geçen yıla göre neredeyse aynı seviyelerde seyrediyor. Bu durum, ihracat gelirlerindeki artışa rağmen üreticilerin gelirlerinde herhangi bir artış yaşamamasına neden oluyor.

Doların Türk Lirası karşısında değer kazanması, ihracatçıların döviz cinsinden elde ettiği geliri artırıyor. Ancak bu durum, üreticinin TL cinsinden elde ettiği geliri doğrudan etkilemiyor.

Fındık fiyatlarını belirlemede önemli rol oynayan aracılar ve kooperatifler, üreticinin elindeki ürünü düşük fiyattan alarak yüksek kar marjı elde ediyorlar.

Üreticiler, gübre, ilaç ve işçilik gibi maliyetlerin artmasıyla mücadele ediyor. Bu durum, kar marjlarını düşürüyor ve gelirlerini olumsuz etkiliyor.

Piyasadaki Durum

Ordu serbest piyasasında 50 randıman kabuklu fındık fiyatı, vergi düşüldüğünde 117 TL'den başlıyor ve 56 randıman için 131 TL'ye kadar çıkıyor.

Bu haber, fındık sektöründeki önemli bir sorunu gözler önüne seriyor. Ülkemizin önemli bir ihraç ürünü olan fındıkta yaşanan bu adaletsizlik, çözüm bekliyor.

{ "vars": { "account": "G-1P4PM9FP8W" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }