Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, fındık üreticisinden emanete bıraktıkları fındıkları geri istemeleri tavsiyesinde bulundu.
Emanete bırakılan fındığı koşullara göre geri almak içinse Gürcistan örneğini veren Başkan Uğur Cörüt, üreticilerin uyanık olmasını istedi. Cörüt, ?İhtiyaçları yoksa da fındık fiyatlarını kesmemeye gayret etsinler. Hatta fındığı vermiş oldukları tüccarlardan, manavlardan geri istesinler. Mesela bu durum Gürcistan´da var. Orada üretici fındığını anlaşmalı olarak tüccara emanete veriyor. Daha sonra işine gelmediğinde fındığını geri talep ediyor? dedi.
Ayrıca bu sezonun fındık rekoltesine de değinen Başkan Uğur Cörüt, fındığın önemli oranda az olduğuna dikkat çekerek fındığın rekolte tahminlerinin çok altında kalacağına vurgu yaptı.
Üreticiye Gürcistan örneği
Fındık üreticisinden emanete bıraktıkları fındıkları geri istemeleri tavsiyesinde bulunan Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, üreticiye Gürcistan örneğini verdi. Fındık fiyatlarında tekrar bir düşüşün görülmesi durumunda ise Tarım Kredi ve TMO´nun devreye gireceğini ifade eden Başkan Uğur Cörüt, şöyle konuştu, ?Tarım Kredi Kooperatifi ve TMO bundan böyle fındık fiyatlarında bir düşüş gözlemlediği an devreye girecek. Aldığımız bilgiye göre Tarım Kredi Genel Müdürüne fındık alım yetkisi verilmiş. Tabi bu Tarım bakanımızın talimatı doğrultusunda olan bir gelişme. Şuanda da hazırlıklarını yapıyorlar. Fındık 10.30 liraya indiğinde bu konuda büyük bir oyun oynandı. Üreticilerimizin emanete bıraktıkları fındıktan kaynaklanan bir oyundu bu. Şuanda fındığın fiyatını düşük tutmalarının en büyük sebebi; ihracatçıların emanet fındığı satmış olmasıdır. O nedenle üreticilerimiz uyanık olsunlar. İhtiyaçları yoksa da fındık fiyatlarını kesmemeye gayret etsinler. Hatta fındığı vermiş oldukları tüccarlardan, manavlardan geri istesinler. Mesela bu durum Gürcistan´da var. Orada üretici fındığını anlaşmalı olarak tüccara emanete veriyor. Daha sonra işine gelmediğinde fındığını geri talep ediyor. Şuanda Gürcistan ve Azerbaycan´da fındık yok. Rekolteler o bölgelerde çok düşük. Ayrıca bizim fındığımız kadar kaliteli fındık üretemiyorlar. Yine İtalya ve İspanya´da da fındık yok. Her nedense ülkemizde sanayicilerimiz ve ihracatçılarımız söylemleriyle üreticiyi yanıltarak ürünlerini ucuz tarifelerle almanın peşindeler.?
Fındıkta kayıp çok
Fındık rekoltesinde 2016 yılı sezonu için önemli oranda kayıbın gözlendiğini kaydeden Başkan Cörüt, ?Alanda sadece bizler değil aynı zamanda Tarım İl Müdürlüğü de rapor oluşturmuş durumda. Bunun yanında TARSİM sigortası yaptıran üreticilerimiz var. O sebeple TARSİM görevlileri de alan-da inceleme yapıyor. Biz tüm bu bilgileri bir araya getirip ortalamasını alarak ancak o şekilde bir rekolte tahmininde bulunabiliyoruz. Tabi şuanda rekolte tahmini için erken ama görünen köy-de kılavuz istemez. Alana indiğimiz zaman beşte bire kadar fındık rekoltesi düşmüş durumda. Yüksek kesimli bölgelerde ise ciddi anlamda fındıkta hasar görülüyor. Fakat her ne kadar hasar görülse bile genel olarak fındık yok. 2014 yılında afet olduysa bile o derece de bir fındık olmayan bölgeler var. Biz üreticilerimizden topladıkları fındıkları iyi bir şekilde değerlendirmelerini istiyoruz. Şuanda geçen yıl oluşan üreme hastalığı tekrar gündeme geldi. Küllemeye karşıda ilaçlama yöntemiyle üreticilerimiz önlemlerini alsınlar. Bu hastalık rutubetten ve yağmurdan kaynaklanan bir hastalık. O sebeple mümkün olduğu kadar üreticilerimiz ilaçlama işine başlasınlar çünkü fındık az da olsa külleme hastalığı fındığın kalitesini ve randımanını düşürüyor. Fındık yok diye gübre atmayan üreticilerimiz var. Bu yıl atılan gübrelerin gelecek yıla da faydası oluyor. O yüzden fındık yok diye üreticilerimiz gübresini atmamazlık yapmasınlar. En azından bunları yaparak bahçelerini 2017´nin hasat dönemine hazırlasınlar? dedi.
Editör: TE Bilisim