Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeninde 9 işçinin toprak altında kaldığı facianın ardından gözler, siyanürle altın aranan diğer bölgelere çevirdi.

Benzer bir durum ve tehlike de Fatsa’da yaşanıyor.

Bilindiği gibi Yukarıbahçeler mevkiinde Altıntepe Madencilik yaklaşık 25 hektar alanda siyanürle altın madeni işletiyor.

Maden, doğanın ve derelerin kirlenmesine neden oluyor, halk sağlığını de tehdit ediyor. Şirket işletme süresi 2023 yılında dolmasına rağmen madeni işletmeyi sürdürüyor.

FELAKET KAPIDA!

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Erzincan'ın İliç ilçesinde Kanadalı Anagold Madencilik ve Çalık Holding tarafından işletilen Çöpler Altın Madeninde 9 işçinin toprak altında kaldığı faciadan sonra yazılı bir açıklama yaparak Fatsa’da ki tehlikeye dikkat çekti. Çevre Derneği tarafından yapılan açıklamada, "İliç’te yaşanan felaket göz göre göre geldi. Tüm uyarılara rağmen şirketi korumaya devam eden iktidarın madeni kapatmayı bırakalım, alanını genişletebilmesi için yardımcı da oldu. İliç’teki felaket ilk değil. Daha önce de oldu" denildi.

Ordu'nun yüzde 74'ünün maden sahası ilan edildiğine dikkat çeken ORÇEV, açıklamasında büyük bir tehlikenin kapıda olduğunu iddia ederek şu ifadelere yer verdi:

"Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırması yapan şirket çalışma süresi bitmesine rağmen korunuyor ve işletme kapatılmıyor. Fatsa’da da zaman zaman siyanürlü toprak yığınında kaymalar, havuz taşması yaşandı. Bunlar basına da yansıdı. Bundan sonra olmayacağının garantisi yok. İliç’te yaşanan felaketin son olması için işletme bir an önce kapatılmalı. Yetmez, maden ve enerji şirketlerine sağlanan kolaylıklar iptal edilmeli, kamu madenciliğine yönelik yeni yasalar çıkarılmalı. Toprağımıza, suyumuza, geleceğimize sahip çıkmak için mücadeleyi sürdürmemiz önemli."

Editör: Editör Editör