"Fındık bahçenizin bakımı bizim mahsulü sizin olsun projesi" kapsamında 19 ilçede toplam 40 adet örnek fındık bahçesinin budama çalışmaları tamamlandı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, proje kapsamında Fatsa'da Yaşar Varan 'a ait örnek bahçeyi ziyaret ederek yapılan çalışmaları inceledi.
İl Müdürü Kemal Yılmaz burada yaptığı açıklamada; "Tarım alanlarımızın %87'sinde yetiştiriciliğini yaptığımız ana ürünümüz fındıkta, verim ve kaliteyi artırmaya yönelik önemli projeler uyguluyoruz. Bu projelerden bir tanesi de Karadeniz İhracatçılar Birliği tarafından desteklenen "Fındık Bahçenizin Bakımı Bizim Mahsulü Sizin Olsun Projesi"dir. Bu projemiz iki kısımdan oluşmaktadır. Projenin 1. kısmında bu bahçelerimizde toprak tahlilinin alınması, bu tahlil sonuçlarına göre gübreleme programının oluşturulması ve budama çalışmaları yer almaktaydı. Biz şu an projenin birinci kısmını tamamlamış durumdayız. Projenin 1. kısmında örnek olarak belirlediğimiz 40 bahçeden toprak numunelerini aldık ve numune sonuçlarına göre de bu bahçelere uygun gübreleme programı oluşturduk. Bu gübreleme programına göre gübreleme çalışmaları bahçelerimizde şu an itibariyle başlatıldı" dedi.
Proje kapsamında oluşturulan 40 örnek bahçede budama çalışmalarının tamamlandığı bilgisini veren Yılmaz; "Bahçelerimizde projede görev alan fındık uzmanlarımız tarafından tekniğine uygun şekilde budama çalışmaları gerçekleştirildi. Bundan sonraki aşamada ise yani projemizin 2. kısmında zirai mücadele çalışmaları ve oluşturduğumuz gübreleme programlarına göre çalışmalar devam edecek. Hatta şuan içinde bulunduğumuz örnek bahçemizde ekiplerimiz tarafından elle toplamak suretiyle fındık kozalak akarına karşı kültürel mücadele çalışmaları yapılıyor. Bundan sonraki süreçte de dönemi geldiğinde küllemeye karşı, fındık kurduna karşı ve fındıkta önemli zararlara neden olan yeşil kokarcaya karşı da mücadele çalışmalarımız devam edecek. Tabi yaptığımız bütün çalışmalar ilimizde fındık verimini ve kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar. Oluşturduğumuz örnek bahçeler çevresindeki diğer üreticilere de örnek teşkil edecek ve bahçelerinde bu çalışmaları yapmaları sağlanacak. Böylece ilimiz genelinde örnek bahçelerin sayısı arttıkça, bu örnek uygulamaları bahçelerinde gerçekleştiren üreticilerimizin sayısı da her geçen gün artmış olacak. Bu çalışmalar sonucunda fındıkta verim ve kaliteyi artıracağız" ifadelerini kullandı.
Ordu'nun örnek alan değil örnek olan il olacağının altını çizen Yılmaz; "Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar sonucunda oluşturduğumuz örnek bahçelerde dekara 250-300 kilogram hatta sulama olan bahçelerimizde 400 kilogram verime ulaşmış durumdayız. Tabi ben her konuşmamda ifade ediyordum. Dünyada üretilen dört fındıktan bir tanesi ilimiz tarafından üretiliyor. O zaman bizler Ordu olarak yaptığımız çalışmalarla Dünya'ya örnek olmamız lazım. İlimiz şuan fındıkta verim ve kalitenin artırılması noktasında emin adımlarla ilerliyor. Bu alanda projelerimiz devam edecek. Bu projemize destek veren Karadeniz ihracatçılar Birliği'nin çok değerli yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonraki süreçte gerek Karadeniz ihracatçılar Birliği gerek Ziraat Odalarımız ile birlikte yeni projeler uygulamaya devam edeceğiz. Yine Bakanlığımızın ve Valiliğimizin destekleriyle yeni projeleri hayata geçirmek suretiyle ilimizde fındıkta arzu ettiğimiz verim ve kaliteye kısa zamanda ulaşacağımızı düşünüyorum. Şuan İl-İlçe Müdürlüklerimizde görev yapan ekiplerimiz de oldukça motive olmuş durumda ve sahada yoğun bir şekilde örnek uygulamalar gerçekleştiriyorlar. Ben inanıyorum ki dünya ülkeleri fındık üreticileri gelip Ordu'yu ziyaret edecek ve burada yapılan çalışmaları gözlemleyip kendi ülkelerinde anlatacaklar. Bugünleri de inşallah hep birlikte göreceğiz" diyerek sözlerini noktaladı.
Editör: TE Bilisim