Ruhsatını alıp devletin bilgisi dâhilinde kazı yapan defineciler hem de kaçak ve gizli yollarla altın bulma amacıyla kazı yapan definecilerin yıllardır kazdığı Ordu kırsalı şantiyeye dönmüş durumda.
Özellikle de kentin kırsalında yer alan kültür varlıklarının korunmasının zor olduğunu belirten yöre halkı, söz konusu kültür varlıklarının definecilerin hedefi konumunda yer aldığını söylediler. Kaçak yapılan kazılara geçit verilmemesi gerektiğine vurgu yapan vatandaşlar, ?Ordu kırsalındaki kültür değerlerimizi muhtarın jandarmanın korumasına bırakıyoruz. Yeterince kültür varlıklarımız korunmu- yor. Definecilerin hedefi olan kültür varlıklarımız ise günden güne yok oluyor. Tarihimiz yok oluyor" diyerek kent kırsalında yaşanan kaçak kazılara karşı daha fazla önlem alınmasını istediklerini dile getirdiler.
Define bulacağını düşünen birçok kişi yasal olarak kazı yapmak için Müze Müdürlüğü´ne resmi başvuruda bulunuyor. Son 15 yıldır kentte kazı amacıyla yapılan başvurularda durumu uygun görülenlere 117 kazı ruhsatı verilirken yapılan hiçbir kazıda define izine rastlanılmadı. Bunun yanı sıra definenin yüzde ellilik kısmını devlete vermek istemeyen ve kaçak yollarla kırsalda altın aramaya soyunan kişiler Ordu kırsalını talan ediyor.
Kabirleri açtılar
Hatırlanacağız üzere hemen hemen 200-250 sene kadar önce geçirdiği yangınlar sonucu büyük oranda yok olan Ordu´yu Boztepe eteklerinde yeniden kuran ve ilk belediye başkanlığını yapan Süleyman Felek´in dedesi Felo Süleyman Ağa ve eşinin Çambaşı Yaylası´nda bulunan Tosunoğlu Obası´ndaki kabirleri paramparça edildi.
Ordu´da yayların ağası olarak bilinen Felo Süleyman Ağa´nın o yıllarda Ordu´dan Çambaşı Yaylası´na kadar atı ile bir başkasının toprağına basmadan gittiği belirtiliyor. Kabirleri hazine bulma umuduyla paramparça eden hazineciler, onların üzerinde Osmanlıca yazı bulunan kabir taşlarına da alıp götürmüş.
Sit alanında kaçak
kazının cezası 5 yıl hapis
Defineciler, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu ve ilgili yönetmelik doğrultusunda, izin alıp, müze uzmanı huzurunda define arayabiliyorlar. Definin değeri Maliye Bakanlığı´nca tespit ediliyor. Arazi Hazine´ye aitse definenin yüzde 50´si Hazine´ye, yüzde 50´si define arayıcısına veriliyor. Özel veya tüzel kişilere ait arazi ise, yüzde 40´ı arayıcının, yüzde 10´u arazi sahibinin, yüzde 50´si de Hazine´nin oluyor. 2863 sayılı kanunun 74. maddesi gereğince izinsiz define arayanlar, 1 yıldan 5 yıla kadar ağır hapis, 25 bin ila 100 bin lira arasında ağır para cezasına çarptırılıyor. Aynı kanunun 65. maddesi sit alanlarında kazı yapıp, define arayanlara 2 yıldan 5 yıla kadar ağır hapis, 5 milyar liradan 10 milyar liraya kadar ağır para cezası öngörüyor.
Editör: TE Bilisim