Altınordu Ziraat Odası Eski Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Eski Başkan Vekili Onur Şahin, Kahverengi Kokarca ile mücadelede yayın olarak kullanılan Feromon Tuzakların, destekleme kapsamında olmasına rağmen destek başvurularının alınmadığına tepki gösterdi.
Şahin yaptığı açıklamada; “Kahverengi Kokarca mücadelesinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de öncelik sıralamasına göre biyolojik, biyoteknik, mekanik ve kimyasal mücadelenin bir arada olacağı entegre mücadele programı uygulanması gerekmektedir.
Bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif mücadele tekniklerinin uygulanmasıyla kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması için biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere bitkisel üretim desteği kapsamında Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği ödemesi yapılmaktadır
2024 ve 2025 yıllarına ait destek miktarları 8858 ve 8859 sayılı Cumhurbaşkanı Kararlarıyla açıklanmıştır.” Dedi
Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteğinin örtü altı ve açık alanları kapsadığını belirten Onur Şahin; “ Fındık üreticilerin kullanacağı feromon tuzaklar “ Açık Alan Paket” kapsamındadır. Açık alanlara verilen destek 2024 yılında Dekar başına 870 TL’dir. Bu rakamın 2025 yılında 1.305 TL olması beklenilmektedir. Fındık üreticilerin kullanacağı feromon tuzaklar “ Açık Alan Paket” kapsamındadır.
Biyolojik ve Biyoteknik mücadele kapsamında hangi ürünlerin destekleneceği Bitkisel Üretimde Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliğinde belirtilmekte olup, 2023 yılı tebliğinde fındık ürünü yer almayıp, 2024 yılı uygulama tebliği yayınlanmamıştır. 16 ürün grubu destekten faydalanırken, fındık ürünü 2023 destek uygulama tebliğinde yer almamakta bu nedenle de fındık üreticileri kahverengi kokarcayla mücadele kapsamında feromon tuzaklarını da kapsayan biyoyojik ve biyoteknik mücadele desteğine müracat edememektedir. Mutlak suretle 2024 yılı Bitkisel Üretimde Biyolojik ve /veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliğinde yer alan destek kapsamına tabii ürün gruplarına fındık ürünü de dahil edilmek suretiyle yayınlanması sağlanmalı, 2024 yılı için açık alanda paket toplamı olan 870.TL/da ödeminin tamamının feromon tuzaklarının alımında kullanılmasına yönelik ek düzenleme de yapılmalıdır” ifadelerini kulandı.
Ziraat Odaları Önceliği Fındık Üreticilerinin Bu Destekten Faydalanmasına Yönelik Çalışmalara Vermeleri gerektiğinin altını çizen Şahin; “ 2023 mücadele döneminde bu destekten fındık üreticilerinin yararlanamamasının ardındaki gerekçe 2023 yılı itibariyle Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış Feromon tuzaklarının olmamasıdır.2024 yılı nisan ayı itibariyle ruhsatlandırılmış mücadele ürünlerinin piyasaya sürülmesiyle bu gerekçe ortadan kalkmış bulunmakta olup, üreticilerin meslek örgütü olan Ziraat Odalarının feromon tuzaklarını ticari işletmelerinde satışa sunması üreticiye sunulan bir hizmet olmakla birlikte Ziraat Odalarının asli görevi bu mücadele ekipmanlarının var olan devlet destekleri kapsamına dahil edilmek suretiyle her üreticinin ücretsiz olarak bu mücadele ürünlerine ulaşmasını sağlamak olmalıdır.
Feromon tuzaklarının ruhsatlandırılmasıyla başta Tarım İl Müdürlükleri olmak üzere belediyeler, meslek odaları ve benzeri kurumlar Feromon tuzakları temin etmek suretiyle bir kısım üreticilere dağıtmaktadır. Bu uygulama Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen “kahverengi kokarca eylem planı “ gereği kurumlara verilen görevler kapsamında olup, fındık üreticilerinin Bitkisel Üretimde Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteğinden yararlanmasından ayrı değerlendirilmelidir.
Kahverengi kokarcayla mücadelede zararlının pasif dönem olarak adlandırılan hava sıcaklığının 14 derecenin altına düşmesiyle ev ve kışlaklara yoğun alarak yöneldiği Ekim ayı ve sonrası mücadele büyük önem taşımaktadır. 2025 ürün sezonunun sorunsuz geçmesi içinde bulunduğumuz sonbaharda yapılacak olan mücadelenin başarısı belirleyecektir.
Destek başvuruları ekim ayı sonuna kadar alınmalıdır. Bakanlığın destek başvuruları kapsamında uygun bulunan üreticilere doğrudan Tarım İl Müdürlükleri tarafından feromon tuzaklarının verilmesi mücadelenin zaman açısından etkinliğini artıracaktır.
Bir tane zararlının yok edilmesiyle seneye bahçelere zarar verecek 200 zararlının yok edilmiş olacağı bilinciyle hareket edilmeli ve kimyasal mücadelenin tamamlayıcısı olan biyolojik ve biyoteknik mücadele kapsamında her türlü imkan ve destek sonuna kadar kullanılmalıdır.” dedi
#ordu #fındık #kahverengi #kokarca #destek #tepki