Serbest piyasada tekel oluşturmak ve fındık fiyatlarına müdahale etmek isteyen bir İtalyan firmasına karşı Rekabet Kurumu'nu harekete geçirerek hukuki süreç başlatılmasını sağlayan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, bu kez üreticinin en büyük sıkıntılarından biri olan lisanslı depo konusunda çalışma başlattıklarını açıkladı.
Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın 2. Oturumunda açıklama yapan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, fındığını patoza verdikten sonra piyasaya 'emaneten' indirmek zorunda kalan üreticinin bu sorununu çözmek için Ordu'da lisanslı depo için çalışma başlattıklarını söyledi. Başkan Güler aynı zamanda fındıktaki bütün paydaşları bir araya getirecek kümeleşme metodunun da kentte uygulamaya koyulacağını söyledi.
"2. OSB'DE LİSANSLI DEPO İÇİN YER AYIRDIK"
Fındığın ürün kalitesinin bozulmadan uygun koşullarda saklanması için Ordu'da lisanslı depoculuğa ağırlık vereceklerini ifade eden Başkan Güler, "Ordu'muza böyle bir deponun yapılmasını arzu ediyoruz. Bizim satın aldığımız organize sanayi arsası var. Yaptığımız incelemelerle oradaki 20 dönümlük bir alanı buna ayırmak istiyoruz" dedi.
Başkan Güler konuşmasında şunları kaydetti:
"Serbest piyasa, Avrupa Birliği normları, dünya ticaret örgütü gibi kurumların kurallarını göz önüne aldığımızda güçlü bir piyasada güçlü altyapıyı oluşturmamız lazım. Bunun için de en azından ilk olarak lisanslı depoculuğa ağırlık vermemiz lazım. Lisanslı depoculukta bizim bölgemizde niyet edilmiş ama kurulmamış. Ünye'de var Giresun'da var ama tam anlamıyla hem ısıyı hem ışığı hem de nemi kontrol edecek bir yer yok. Biz de Ordu'muza böyle bir deponun yapılmasını arzu ediyoruz. Bizim satın aldığımız sanayi arsası var. Yaptığımız incelemelere göre orada 20 dönümlük bir alanı buna ayırmak istiyoruz. Eğer bunu yaparsak burada 3 yıl kadar ürünü kalitesi bozulmadan tutabiliriz. Böylece piyasadaki fiyat dalgalanmalarında tedbiri almış oluruz."
"YENİ FINDIK POLİTİKAMIZ FINDIKTA KÜMELEŞME METODU"
Fındık konusunda bütün paydaşlar ile kümeleşme metodunu Ordu'da uygulayacaklarını da söyleyen Başkan Güler, "Fındıkta kümeleşmeyi başlatıyoruz. Fındıktaki bütün paydaşlar fırsatlarını bir araya getirerek kümeleşme metodunu Ordu'da uygulayacağız. Biz Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak 19 ili kapsıyoruz. Bunların hepsi bir paydaş. Bunu sizlerle birlikte yapacağız. Üreticimizin hakkı hukuku için bu şart. Gerek dikey entegrasyonu gerekse fındığı tarımından, satışından, pazarlanmasına kadar bilimsel ve teknik olarak AR-GE konusuna ağırlık vermek gerekiyor. Birde ÜR-GE var yani üretimi geliştirmek. Bunun için yoğun bir çalışma yapmamız lazım. Bunu bizim yapmadığımız taktirde başkasından medet ummamıza gerekte yok, faydası da istediğimiz gibi olmuyor. İş sahibine yakışır. Üretici, tüccar, devlet olarak işin koordinasyonu yapacağız, destek olacağız. Yeni fındık politikamız da daha belirgin yer almamız lazım. Bize yakışan bu. Daha evvelden birçok konuda sorumluluğumuzu yerine getirdik, aynı şeyi burada da oluşturmamız lazım. Bilinçli ve ilgili üretici oluşturmak lazım. Fındık sadece yaz tatilinde toplayıp gidilen konuyu artık aşmalı" şeklinde konuştu.
23 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLDÜ
İhtisas komisyonundan gelen raporlar ve dairelerden gelen tekliflerle toplam 23 gündem maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısında 17 gündem maddesi meclis tarafından kabul edilirken 6 gündem maddesi ise komisyona havale edildi.
Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi bir sonraki toplantısını 11 Ekim Salı günü saat 14.00'te Ordu Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirecek.
Editör: TE Bilisim