CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel sınırımızda dayanan Coronavirüs salgını ve alınması gereken acil önlemlerle ilgili bir açıklama yaptı.
Daha önce de konuyu soru önergeleri ile gündeme getiren Adıgüzel açıklamasında şunları söyledi: "Çin´in Wuhan kentinden başlayarak dünyaya yayılan bu ölümcül virüs artık sınırımıza kadar geldi. Dün İran´da 5 kişi virüs nedeni ile hayatını kaybetti. Bugün itibariyle İtalya´da 1 kişi hayatını kaybetti ve çevre ülkelerden İsrail ve Lübnan´da vakalar çıktı. Virüsün ülkemizde de salgın şeklinde yayılmasından endişe ediyoruz. El öpme, yanak yanağa öpüşme, tokalaşma gibi kültürümüzde olan samimi insan ilişkilerimiz virüsün hızlıca yayılmasına neden olabilir. Bu nedenle virüs ülkemize girmeden engel olmak birincil önemdedir. Ancak ülkemize girmesi halinde de yaşanacaklara karşı şimdiden hazır olunmalıdır. Bu bağlamda en acil yapılması gerekenler şunlardır;
İran sınır kapısı acilen kapatılmalıdır. Nitekim Irak ve Körfez ülkeleri ivedilikle kendi sınır kapısını kapatmıştır. Sağlık Bakanı´nın "hastalık belirtisi olan kişileri sınırımızdan sokmuyoruz." açıklamasının tıbben karşılığı yoktur. Kişiler belirti göstermeden de taşıyıcı olabilirler.
Çok önemli bir sorun yoğun bakım yatak sayımızdaki eksiklerdir. Hekim bir milletvekili olarak mesaimin önemli bir bölümünü hastalara yoğun bakım yatağı aramakla geçiriyorum. Şu anda normal şartlar altında dahi yetersiz olan yatak sayımız nasıl olacak da olası bir salgında ihtiyaçları karşılayacaktır? Hızlıca bu konuda tedbir alınmaz ve yetkililer gereken hazırlıkları yapmazsa olası bir salgında panik ortamı olacaktır.
Diğer önemli bir konu maske meselesidir. Normal dönemlerde 3-4 TL den satılan N95 maskeleri şu an piyasada 15-20 TL´lerden satılıyor. Salgın halinde talebin artmasıyla serbest piyasada bu fiyat daha da artabilir. Devletin ilgili kurumlarının bu konuya da acilen el atması ve hem maskenin üretimini arttırması, elde edilebilir ve mümkün olan en düşük rakamdan tek bir fiyat belirlemesi gerekmektedir."
Coronovirüs ile mücadeleyi yönlendirecek ve önümüzdeki süreçte ilaç ve aşı çalışmalarını yönetecek bir bilimsel yetkin kurulun oluşturulması gereklidir.?
Editör: TE Bilisim