İstihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulmasını, istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirler ile uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi, istihdam etkinliklerinin ve mesleki eğitim uygulamalarının izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yapmak üzere toplanan İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı, Valilik Toplantı Salonu´nda gerçekleştirildi.
Vali İrfan Balkanlıoğlu başkanlığında yapılan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısına, Ordu Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Servet Güngör, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa Kaymak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Zeki Ardahanlıoğlu, OTSO Başkanı Servet Şahin, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Aydın Bostancıoğlu ile kurul üyeleri katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantılarının önemine vurgu yaparak, işe yerleşmede alanında donanımlı kişilerin tercih edildiğini, acındırarak iş isteme döneminin bittiğini ifade etti.
Vali Balkanlıoğlu, ?İş istemeye gelen kişiler kendine acındırarak iş talebinde bulunuyor. Size faydalı olacak, donanımlarıyla katkı sunacak, sizden alacağı bir asgari ücret varsa en az 10 katını size kazandıracak, kendini pazarlayacak elemanlar yok. Bir elemana ihtiyaç duyduğunuzda işi konusunda her yönüyle donanımlı, yetkin birini almayı tercih edersiniz. Maalesef, insanlarımızda yeterli donanım, yeterli bilgi, beceri olmadığından dolayı ?ne iş olsa yaparız´ mantığı ile iş aramaya geldikleri için acındırma kozlarını oynuyorlar. Hâlbuki batıda böyle bir şey yok. İnsanlar bir kuruma eleman alacaksa, referanslar, bitirdiği okullar, iş tecrübeleri, daha önceki çalıştığı yerlerdeki olumlu raporlar önem arzediyor. İşte bu istihdam kurullarının görevi, kişilere hem cesaret, hem de donanım kazandırmaktır. Bir yere gittiği zaman ?sen ne iş yaparsın´ diye sorduklarında ?ben elektrikçiyim´ diyebilme ve işini yapabilme cesaretini göstermesini sağlıyor. Böyle nitelikli insanlara ihtiyaç var. Dolayısıyla profesyonellik önemli. İl İstihdam Kurullarında, meslek ve sanat öğretiliyor. Çalışacak adama ihtiyaç var. Okullarda ancak teoriler öğretiliyor. Bundan ziyade meslek ve sanat öğretiyorsak uygulamanın içinden gelmeli. ?Ne iş olursa yaparım´ diyen insanlardan kurtulmaya ihtiyaç var. Aksi halde asgari ücretle 7-8 ay çalışılıyor. Oraya da o kadar yığılmalar oluyor ki, son dönemde artık noterle kura çekiliyor. 60 kişilik alınacak bir yere 1600 kişi başvuruyor? dedi.
Bir önceki toplantıda alınan kararlar ve yapılan çalışmaların değerlendirildiği toplantı da, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa Kaymak tarafından bir de sunum yapıldı.
Ekim-Aralık/2016 döneminde 199 adet Kurs-İşbaşı Eğitim ve TYP denetimi yapıldığını söyleyen Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa Kaymak, ?22 Bin 659 iş arayan kaydımız bulunuyor. 6576 normal, 143 engelli,1 eski hükümlü olmak üzere toplam 6 Bin 720 kişi 2016 yılının Ocak-Aralık döneminde işe yerleştirildi. 10 ve daha fazla çalışanı olan işyerleri ise kurumumuza her ay işgücü çizelgelerini portal üzerinden bildirmek zorundalar. Kurumumuzda kayıtlı her işyerinin bir Danışmanı bulunmakta olup işyerleri düzenli olarak ziyaret edilmektedir. İş ve meslek danışmanlığı kapsamında 4 Bin 184 işyeri ziyaret edilmiştir. Aralık 2016 ayı itibariyle 2058 kişiye işsizlik sigortası ödemesi yapılmaktadır? diye konuştu.
İŞKUR´un herhangi bir mesleği olmayan, mesleğini geliştirmek isteyen, mesleği iş piyasasında geçerli olmayan işsizlere yönelik olarak, istihdam garantili ya da garantisiz, işgücü piyasasının aradığı niteliklere uygun mesleki eğitim kursları düzenlediğini de belirten Kaymak, 578 kişinin istihdam edildiğini kaydetti ve ?engelli ve eski hükümlü kendi işini kurma projeleri kapsamında kuruma kayıtlı en az % 40 engeli bulunan engelliler ile yine Kuruma kayıtlı eski hükümlülerden kendi işyerini kurmak isteyen işsizlere kendi işlerini kurmaları için sağlanan destekler var. Bu kapsamda engellilerde destek 36.000 TL´ye, eski hükümlülerde ise brüt asgari ücretin 10 katına (20.170 TL) kadardır. İlimizde 2 engelli kendi işini kurma,1 eski hükümlü kendi işini kurma, bir adet de mesleki eğitim kursu olmak üzere toplam 4 adet proje başvurusu yapılmıştır. Mevzuat doğrultusunda İİMEK tarafından da proje amaçlarının hedef kitle ile ilgisi, proje sonuçlarının ilin ihtiyaçları ile uyum durumu gibi kriterlere göre tavsiye niteliğinde değerlendirme yapması beklenmektedir? şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim