Cari açığa baktığımız zaman, en önemli nedenin teknolojik ürün ithal ve ihracatından kaynaklandığı görülür. Teknolojik ürün ithalatımız yüzde 15’dir. İhracatımız ise yüzde 3’dür. Arada yüzde 12 gibi yüksek bir rakam mevcut. Bu rakam tesadüfi olamaz. Zira, ekonomilerde tesadüflere yer yoktur.
Neden teknolojik ürün üretiminde geri kaldık?
Bu sonuç Batı ile ittifak yapmamızdan kaynaklanmıştır. Batı emperyalisttir. 1946 dan itibaren Batı ile müttefik olmamız, işlerini kolaylaştırdı.
1919 yılında, Batı ''Türkleri Anadolu’da yok etmek, edilemez ise geldikleri yere Orta Asya'ya sürme'' kararı almıştı. Bu kararı Yunan kanalıyla uygulamaya kalktı. Savaşı kazandık.
Osmanlı'nın borçlarını üslenirken, Batı, ''siyasal özgürlük size ekonomik özgürlük getirmeyecek'' diyerek, tarihe not düşüyordu. Aradan 30 yıl geçti, Batıya, siyasi alanda başaramadığını, ekonomik alanda başarma fırsatı verdik.
Ekonomik açıdan şu gerçeği biliyoruz. Teknolojik ürün ile tarımsal ürün ticareti yapıldığı zaman, ticaret hadleri teknolojide ileri ülkeler lehine çalışıyor. Bir adet cep telefonu karşılığında bir kamyon buğday veriliyor.
Bir ülkenin teknolojide ileri gidebilmesi için üç sektörde üretim yapması şarttır. Bunların başında silah ve uçak sanayi gelir. İkinci sırada motor ve otomotiv sanayi vardır. Üçüncü sıradaki ise elektronik sektörüdür.
Emperyalistler, sömürgelerin yukarıda saydığım sektörlerde üretim yapmalarına izin vermez. Nitekim verilmemiştir.
-İttifaka girdiğimiz Batı, Türk silah sanayinin kapatılması ile işe başladı. Silahı size bedava vereceğim diyerek, insanları ikna ettiler. Halbuki bedava peynir, fare kapanında bulunur.
-1949’larda, generalin biri ''Amerika bize uçağı bedava verecek, uçak yapmamız gerek yok'' diyordu. Uçak fabrikaları kapatıldı. Uçaklar Kayseri'de toprağa gömüldü.
-1965 yılında Devrim adındaki otomobil üretildi. Ne hikmet ise gösteri sırasında otomobil çalışmadı. Benzin konulmadığı sonradan anlaşıldı. Ama, topluma ''Otomobil üretemeyiz mesajı'' verilmişti. Türkiye otomotiv sanayini kuramadı. Montaj aşamasında kaldı. Otomotiv sanayi kurulsaydı, şimdi tank motoru arar olmaz, füze ve uçak motoru üretiyor olurduk.
-1980 li yıllarda cep telefonu devreye girdi. Aselsan'ın ürettiği cep telefonu dünyada birinci seçilmişti. Ne hikmet ise, Aselsan'ın ürettiği cep telefonu piyasada yerini alamadı.
Sonuc;
Teknolojik mal ihraç ve ithalat dengemiz yüzde 12 açık veriyor. Açık borç ile kapatılıyor. Borç alındığı zaman, sermaye piyasaları yoluyla Batı'nın işi daha da kolaylaşıyor.